Mainos
Mainos

Yhä useampi synnytys käynnistetään keinotekoisesti

Keinotekoisesti käynnistetyt synnytykset ja etukäteen suunnitellut keisarinleikkaukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

Lääkäreiden mukaan keinotekoisesti käynnistettyjen synnytysten määrän kasvun syynä on yhä useampien vanhempien halu täsmäsynnyttää lapsensa oman arkensa kannalta parhaana mahdollisena ajankohtana.

Viime vuonna syntyneistä lapsista peräti kolmasosa syntyi tällä tavoin ajastettuna.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa etukäteen suunnitellut keisarinleikkaukset ja keinotekoisesti käynnistetyt synnytykset ovat arkipäivää kuten muuallakin maassa. Viime vuoden 4 500 synnytyksestä liki 1 500 ajastettiin lääketieteen keinoin.

- Ehkä se on tällainen yleinen ajan henki, että pidetään luonnollisena, että suunnitellaan tällaisiakin asioita ja kaikilla tuntuu olevan kovasti kiire, osastoylilääkäri, dosentti Risto Tuimala Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Ajastusta pyritään perustelemaan lääketieteellisillä syillä. Todelliset syyt ovat synnytyslääkärin mukaan kuitenkin usein kaikkea muuta kuin lääketieteellisiä.

- Siinähän saattaa olla kaikenlaisia sosiaalisia syitä: perhejuhlia, joku lähtee matkalle. Sitten saattaa olla, että halutaan vaikuttaa lapsen kouluvuoteen ja on sellaisiakin syitä, että joku on nähnyt pahan unen, että lapselle käy huonosti siellä kohdun sisällä ja se lisää painetta synnyttää lapsi pois, Tuimala listaa.

Ajastetuissa synnytyksissä erilaiset komplikaatioriskit ovat suuremmat kuin normaalisynnytyksissä. Esimerkiksi imukuppiin joudutaan keinotekoisesti käynnistetyissä synnytyksissä turvautumaan liki kaksi kertaa useammin kuin luonnollisesti käynnistyneissä. Ajastettuihin synnytyksiin liittyy myös tavallista suurempi infektio- ja verenvuotoriski.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.04.2004)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot