Mainos
Mainos

Yhdeksää varuskuntaa uhkaa lakkauttaminen

Listalla ovat Helsingin ja Lapin ilmatorjuntarykmentit, Hämeen rykmentti, Jääkäriprikaati, Pioneerirykmentti, Pohjois-Karjalan ja Savon ja Uudenmaan prikaatit sekä Tykistöprikaati.

Varuskuntien kehittämistä koskevat raportit julkistettiin ja luovutettiin tänään puolustusministeri Seppo Kääriäiselle. Raporttien perusteella lakkauttamisuhan alla on kaikkiaan yhdeksän varuskuntaa. Näistä neljä lakkautettaneen.

Lakkauttamislistalla ovat Tuusulassa toimiva Helsingin ilmatorjuntarykmentti, Lahdessa toimiva Hämeen rykmentti, Sodankylässä toimiva Jääkäriprikaati, Rovaniemellä toimiva Lapin ilmatorjuntarykmentti, Keuruulla toimiva Pioneerirykmentti, Kontiorannassa toimiva Pohjois-Karjalan prikaati, Mikkelissä toimiva Savon prikaati, Niinisalossa toimiva Tykistöprikaati sekä Dragsvikissa toimiva Uudenmaan prikaati.

Puolustusministeriön selvitysmiehen prikaatikenraali Arto Rädyn mielestä joidenkin joukko-osastojen lakkauttaminen on ainoa todellinen keino pysyvien säästöjen aikaansaamiseksi. Selvitystyössä ei kuitenkaan otettu kantaa, mitkä joukko-osastot tulisi mahdollisesti lakkauttaa. Selvityksessä ei nähty mahdolliseksi henkilöstön vähentämistä tasaisesti eri joukko-osastoista.

Rädyn tarkastelussa oli kaksi mallia. Ensimmäisenä mallina oli kahden joukko-osaston lakkauttaminen vuonna 2008 ja kahden vuonna 2010-2012. Toisena mallina oli neljän osaston lakkauttaminen kerralla vuonna 2008.

Arto Räty arvioi, että joukko-osastojen lakkauttaminen toisi vuodessa noin 20 miljoonan euron säästöt. Loppu pitäisi kattaa muilla keinoin. Suunnitelmissa onkin yhdistää useita Puolustusvoimien varikoita eri puolilla maata. Selvitysmiehet väläyttelevät myös esimerkiksi Keuruun Pioneerivarikon ja Kuopion asevarikon lakkauttamista. Lähitulevaisuudessa voitaisiin luopua myös mm. Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan varastoalueista.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen ei vielä tänään halunnut ottaa kantaa, miten leikkaukset lopulta toteutetaan.

- Selvitys on nyt tehty, eväät on nyt pöydällä, modulit on nyt pöydällä. Niistä tulee hyvä kokonaisuus.

Poliittinen päätös ensi vaiheessa lakkautettavaksi joutuvista varuskunnista ollaan tiettävästi tekemässä vasta ensi kuun aikana. Puolustusvoimista on tarkoitus vähentää 1 200 virkaa vuoteen 2012 mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme