Mainos
Mainos

Yhdeksän kuoli Tuusulan koulusurmissa

Välikohtaus alkoi puolen päivän aikaan, kun 18-vuotias lukiolaispoika alkoi ammuskella käsiaseella. Yksi kuolleista oli koulun rehtori. Ampuja kuoli myöhemmin illalla itseaiheutettuihin ampumavammoihin.

Tuusulassa Jokelan koulussa on tapahtunut vakava ampumavälikohtaus. Poliisin mukaan kuolleita on kahdeksan: viisi poikaa, yksi tyttö, terveydenhoitaja ja yksi keski-ikäinen nainen, joka oli koulun rehtori.

Poliisi on vahvistanut ampujaksi 18-vuotiaan koulun oppilaan Pekka-Eric Auvisen. Ammuskelija ampui itseään päähän ja kuoli myöhemmin illalla Töölön sairaalassa.

Loukkaantuneita on kaikkiaan 12, joista yhtä oli ammuttu. Heidät on toimitettu Töölön ja Hyvinkään sairaaloihin sekä Järvenpään terveyskeskukseen.

Operaation aikana evakuoitiin useita satoja oppilaita sekä henkilökuntaa.

Teon motiivista ei ole tietoa. Ääriliikkeistä innostuneen 18-vuotiaan abiturientin teko ajoittui samalle päivälle, jolloin Venäjällä vietettiin vuoden 1917 lokakuun vallankumouksen vuosipäivää.

Surmatyö on ainutlaatuinen Suomessa.

Välikohtaus alkoi puolilta päivin

Ammuskelutragedia alkoi Jokelan koulun aulassa ennen puoltapäivää. Suurin osa ammutuista oli aulatiloissa.

Oppilaat ja henkilökunta pakenivat ampumavälikohtauksen alta paniikissa. Osa juoksi ulos ilman päällystakkia ja kenkiä.

Viimeinen laukaus ammuttiin poliisin mukaan kello 12.04. Ammuskelija laukaisi aseensa myös kohti poliiseja, mutta heistä kukaan ei haavoittunut. Poliisi ei joutunut käyttämään asetta.

Piiritys jatkui pitkälle iltapäivään. Paikalla oli sata poliisia ja pelastuslaitoksen yksiköitä.

Poliisin mukaan ampujalla ei ole rikosrekisteriä, eikä hän ollut aikaisemmin käyttäytynyt uhkaavasti. Silmitön ammuskelu alkoi täysin yllättäen. Poliisin mukaan epäilty harrasti tarkkuusammuntaa ja hänellä oli laillinen, 22-kaliiperinen pienoispistooli.

MTV:n uutisten haastatteleman silminnäkijän mukaan rehtori oli vaatinut ulos paenneita oppilaita palaamaan takaisin luokkahuoneisiin. Tämän jälkeen ammuskelija alkoi kierrellä luokkatiloissa, jolloin osa oppilaista pakeni ikkunoista ulos.

Kriisikeskus auttaa oppilaita

Oppilaita evakuoitiin paikalta busseilla. STT:n toimittajan mukaan kaikki busseihin nousevat oppilaat kävelivät rauhallisesti omin jaloin ja näyttivät olevan kunnossa.

Jokelan yläasteen oppilaita ja henkilökuntaa vietiin muun muassa kirkon kriisikeskukseen. Oppilaat, jotka joutuivat lähtemään nopeasti koulusta ilman päällysvaatteita ja kenkiä, saivat vanhemmiltaan lämmintä vaatetta päälle. Oppilaita myös siirrettiin ampumavälikohtauksen takia muihin kouluihin.

Kriisiapua tarjotaan sitä tarvitseville sekä Jokelan työväentalolla että Jokelan kirkolla. Kirkko välittää myös tietoa koulun oppilaiden vanhemmille.

Helsingin Meilahden, Töölön ja Lastenklinikan sekä Vantaan Peijaksen sairaaloissa otettiin heti käyttöön valmiussuunnitelmien mukaiset toimet. Tunnin sisään sen jälkeen kun ammunnasta tuli tieto, oli kaikkiaan 14 leikkaussalia käyttökunnossa. Kun Jokelasta ei tullut lisää vaikeasti vammautuneita potilaita, suuronnettomuusvalmius purettiin.

Väkivaltatapaukset kouluissa harvinaisia

Varoitusmerkkejä verilöylystä jo aiemmin?

YouTubessa julkaistiin eilen video, jonka otsikko viittaa Jokelan kouluun ja verilöylyyn. Videon nimi on Jokela High School Massacre.

Videossa näytetään ensin kuvaa Jokelan koulusta. Sen jälkeen kuvaan tulee mies, joka osoittaa aseella. Videon on lähettänyt nimimerkki Sturmgeist89.

MTV:n uutisten haastattelema ampujan luokkatoverin mukaan ampujaa on aina pidetty erikoisena persoonana. Hän on ollut innostunut ääriliikkeistä ja niiden opeista. Ampuja oli muun muassa kertonut ihailevansa Hitleriä ja Stalinia.

Ampuja oli lähettänyt YouTubeen myös videon, jossa hän esitteli asetta. Koulun oppilaat olivat nähneet videon ennen tämänpäiväisiä tapahtumia ja pohtineet, pitäisikö asiaan puuttua.

Jokelan koulu

Jokelan koulun opettaja Kim Kiuru luonnehtii ammuskelijaksi epäiltyä oppilasta militanttiradikaaliksi. Kiurun mukaan kyseessä on keskimääräistä parempi oppilas, jota kiinnostavat sekä äärioikeisto että äärivasemmisto.

Ammuskelupäivänä tuli kuluneeksi 90 vuotta Venäjän tapahtumista, jotka johtivat lähes 75 vuotta kestäneeseen kommunistiseen diktatuuriin Neuvostoliitossa. Vuoden 1917 lokakuun vallankumouksessa valtaan siirtyivät Vladimir Leninin johtamat bolshevikit.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot