Mainos
Mainos

Yhden Suomeen palanneen potilaan tila kriittinen

Neljäätoista vaikeasti loukkaantunutta potilasta kuljettanut kone laskeutui Helsinki-Vantaalle aamuyöllä.

Ambulanssikoneessa Thaimaasta Suomeen palanneista potilaista yhden tila on äärimmäisen kriittinen, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vastaava ylilääkäri Eero Hirvensalo. Muut potilaat kuntoutuvat hyvää vauhtia.

Husin sairaaloissa on pahimman kiireen jälkeen siirrytty normaaliin päivystysjärjestelmään tehostetun valmiustilan jälkeen. Vastaanotto ja kriisihoitovalmius jatkuvat Helsinki-Vantaan lentoasemalla viimeiseen evakuointilentoon saakka.

Neljäätoista vaikeasti loukkaantunutta potilasta kuljettanut kone laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle aamulla noin kello 3.40.

Lento sujui hyvin, eikä potilaiden voinnissa tapahtunut kotimatkan aikana muutoksia. Lääkärit joutuivat suorittamaan lennon aikana kuitenkin haastavia hoitotoimenpiteitä, kertoo päivystyskirurgian ylilääkäri Ari Leppäniemi.

- Me teimme joitakin kirurgisia toimenpiteitä myöskin, leikkaustoimenpiteitä. Valtaosalla potilaista oli haavoja, ja aika moni näistä haavoista oli aika pahasti tulehtunut.

Juuri tulehdukset ovat muuttaneet usean potilaan melko lievätkin vammat, kuten haavat ja luunmurtumat, vakaviksi.

Kotiin palanneista potilaista neljä tarvitsee tehohoitoa. Kaksi potilasta oli lennon ajan hengityskoneessa, ja heidän tilaansa kuvattiin kriittiseksi. Koneessa oli mukana myös aivovammoja saaneita, ja osa potilaiden vammoista jääneekin pysyviksi.

- Valtaosa näistä 14 potilaasta voidaan hoitaa vuodeosastopotilaina, ja heidät on jaettu kotipaikkakunnan mukaan eri puolille Etelä-Suomea, Leppäniemi kuvaa.

Viisi kotiin palanneista potilaista jäi hoidettavaksi Helsinkiin. Potilaita siirrettiin myös Turkuun, Tampereelle ja Hämeenlinnaan.

Thaimaan sairaaloista on nyt evakuoitu kotimaahan kaikki tiedossa olevat vakavia vammoja saaneet suomalaiset. Potilaita noutanut lääkäriryhmä Leppäniemen mukaan on valmis järjestämään myös toisen ambulanssilennon, jos tilanne sitä vaatii.

- Jos löytyy iso määrä vaikeasti sairaita, niin tämä on tietysti yks optio. Mut mä en usko, tai mikään ei nyt viittaa, että siellä olisi paljon suomalaisia vakavasti sairaita.

Vaikka kaikilla ambulanssikoneella kotiin palanneilla oli takanaan raskaita kokemuksia, oli mieliala lennolla valoisa.

Lennolla oli mukana 37 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme