Mainos
Mainos

Yhden toivon tie kirja-arviossa

Paula Havaste: Yhden toivon tie (Gummerus). Arvio: Päivi Lipponen.

Lapin sota kiehtoo naiskirjailijoita. Katja Ketun ja Heidi Köngäksen rinnalla Paula Havaste tarttuu kipeään aiheeseen. Syrjäinen Lappi, sota ”ryssää” vastaan, saksalaiset sotilaat komeissa univormuissa ja tuulahdus hienostuneesta Euroopasta. Nuoret viattomat naiset ja heidän lapsekkaat unelmansa. Pyyteetön rakkaus, jota niin väärin käytetään. Äkillinen ero, kuoleman pelko ja lopullinen menetys. Ne kaikki ovat elämää suurempia teemoja.

Yhden toivon tie kertoo kahden sisaren tarinat jatkosodan ajan Suomesta. Vanhempi sisaruksista Anna vastaa perheestään ja pientilasta, kun puoliso Voitto taistelee rintamalla. Havaste kuvaa kauniisti suomalaista maalaiselämää ja arjen pienten ilojen ihanuutta. Sota ulottaa pysähtyneeseen maailmaan pulan, huolen ja kaipuun. Henkilökohtaiset heikkoudet ja epäilykset ovat myös läsnä .

Nuorempi sisko Oili pestautuu sairaanhoitajaksi saksalaisten ylläpitämään silmäsairaalan Lappiin. Tytöt elävät ankarien saksalaisten nunnien valvonnassa. Silti romansseja syttyy, salakihloja solmitaan ja onnekkaimmat saavat avioitumisluvan. Moni tytönhupakko kuitenkin vain särkee sydämensä.

Oili kohtaa unelmiensa miehen Horstin. Oikeastaan kirjan kiinnostavin jännite kietoutuu juuri Oilin kokemusten ympärille. Hän haluaa seurata saksalaista rakastettuaan, kun Lapin sota syttyy ja saksalaiset pakotetaan vetäytymään. Se tietää Oilille saksalaishuoran mainetta.

Oikeastaan enempää ei voi kertoa, jotta juoni ei paljastu.

Nuoret ovat nuoria oli sota tai rauha. Eläminen hetkessä ilman menneisyyttä tai tulevaisuutta päättyy aina lopulta. Tehdyt teot ja koetut tunteet eivät kuitenkaan hevin pyyhkiydy enempää omasta kuin muidenkaan muistista. Pyhittäytyäkö onnen hetkiin vai rakentaako uusia? Näitä asioita voi pohtia kirjaa lukiessa.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme