Mainos
Mainos

"Yhden totuuden liikkeet alttiita lasten hyväksikäytölle"

Lastensuojelun tutkija Johanna Hurtig pitää sulkeutuneita, uskonnollisia yhteisöjä otollisena kasvualustana lasten hyväksikäytölle. Tiiviissä yhteisöissä on vaarana alkaa uskoa liian vahvasti omaan joukkoon ja sen toimintamallien ja johtajien virheettömyyteen.

— Ei ole olemassa yhteisöä, joka olisi pelkästään hyvä tai pyhä. Jokin yhteisö voi samanaikaisesti olla useimmille suojattu ja tietyllä tavalla pyhä ja toisille äärimmäisen paha. Siellä, missä on vain yksi hyväksytty totuus, syntyy helposti sairaita valtarakenteita., Hurtig arvioi Lahden seurakuntayhtymän Kirkonseutu-lehdessä.

Hurtigin mukaan hyväksikäyttötapausten havaitseminen voi olla uskonnollisissa yhteisöissä vaikeampaa kuin muualla yhteiskunnassa. Syynä ovat muun muassa syvä luottamus ja turvallisuuden tunne yhteisön jäsenten kesken sekä auktoriteettisidonnaisuus, joka voi tehdä lapsesta suojattoman hyväksikäyttäjää vastaan.

— Väkivalta voidaan kietoa osaksi uskonkäsityksiä. Yksilön voi siksi olla vaikea kertoa asioista, hahmottaa oikeaa ja väärää sekä saada itselleen turvaa, Hurtig selittää Kirkonseudun haastattelussa.

Tapahtumia voidaan Hurtigin mukaan myös perustella uhrille hengellisesti puhumalla rististä ja koettelemuksista, anteeksiannosta tai rakkaudesta ja näin velvoittaa uhria sietämään jopa rikollista kohtelua.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Johanna Hurtig tuli suuremman yleisön tietoisuuteen viime vuoden tammikuussa, kun hän julkisti kartoituksensa lasten hyväksikäytöstä uskonnollisissa yhteisöissä. Kartoituksesta käynnistyi uusi tutkimus lastensuojelukysymyksistä uskonnollisissa yhteisöissä.

Hurtig on vanhoillislestadiolainen, kahdeksan lapsen äiti.

(MTV3)

Katso Hannu Alstan juttu Oulusta (Seitsemän uutiset 7.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme