Mainos
Mainos

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pyysi selvitystä, saako luoton evätä asuinpaikan perusteella

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on pyytänyt selvitystä siitä, saako luoton evätä hakijan asuinpaikan perusteella.

Pyyntö perustuu kanteluun, jonka mukaan luotonhakija ei ole saanut laskuluottoa, koska hänen asuinalueellaan on tilastollisesti maksukyvyttömyyttä. Kantelun mukaan hakijalla ei ole luottotietomerkintää.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tiedotteessa sanotaan luotonantaja Svea Ekonomin kertoneen, ettei se ole itse tehnyt luotonhakijalle yksilöllistä maksukyvyn arviointia, vaan päätös perustuu yksinomaan tilastolliseen arviointiin asuinpaikan maksukyvystä.

Yhtiön maajohtaja Pasi Väre sanoo, että tiedotteessa kerrottu ei pidä paikkaansa, vaan Svea Ekonomi tekee aina yksilöllisen maksukyvyn arvioinnin ja tilastollinen maksukykyennuste on vain osa prosessista. Hänen mukaansa kyseessä on väärinkäsitys, joka voi johtua huonosta tiedottamisesta asiakkaalle. 

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan johtaja Erik Sirén ei pidä yhdenvertaisuusvaltuutetun kuvailemaa toimintaa hyvän pankki- ja luotonmyöntämistavan mukaisena.

– Kuluttajansuojalaki edellyttää, että ennen luottosopimuksen tekemistä on arvioitava, kykeneekö kuluttaja täyttämään sopimuksen velvoitteet, eikä sellaista ole ollenkaan tehty.

Sirén sanoo, ettei ole ennen kuullut vastaavasta menettelystä.

– Kuulostaa täysin oudolta, en ole kuullut aikaisemmin.


"Mahdollistaa etnisen syrjinnän"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää ongelmallisena, että luotonantajan menettely näyttäisi painottuvan asiakkaan asuinalueen eikä asiakkaaksi pyrkivän varallisuuteen ja takaisinmaksukykyyn. 

– Välittömän syrjinnän lisäksi asuinpaikkaan liittyvä eriarvoinen kohtelu mahdollistaisi välillisen syrjinnän esimerkiksi etnisen alkuperän perusteella, valtuutettu toteaa tiedotteessaan.

Se pitää huolestuttavana kehitystä, että henkilön osoite tai asuinalue määrittäisi hänen maksukykyisyyttään.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän muun muassa iän, alkuperän, kansalaisuuden ja kielen perusteella.

Jos yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta toteaa, että yhdenvertaisuuslain syrjintäkieltoa on rikottu, valtuutettu pyytää lautakuntaa kieltämään jatkamasta ja uusimasta syrjintää. Tämän lisäksi voidaan määrätä uhkasakko.


Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot