Mainos
Mainos

Yhdysvallat: Suomi edelleen tervetullut Natoon

Itämeri on strategisesti tärkeä alue, mutta sen turvallisuus on alueen maiden oma asia, sanoo Suomessa vieraileva Yhdysvaltain apulaisministeri.

Suomi on korkean amerikkalaisvirkamiehen mukaan edelleen tervetullut sotilasliitto Naton jäseneksi.

Sotilastaustainen Peter Verga on virallisesti Yhdysvaltain vara-apulaispuolustusministeri ja hänen erityisalueensa on kotimaan merialueturvallisuus. Suomessa Verga vierailee muun muassa merivoimissa ja rajavartiostossa tutustumassa viranomaisten yhteistoimintaan merialueiden tilannekuvan ylläpidossa.

Vergan mielestä suomalaisyhteistyö on vaikuttavaa ja olisi opiksi Yhdysvalloille. Itämeren alue on Yhdysvalloille edelleen kiinnostava.

- Suomi on äärimmäisen tärkeä kumppani strategisesti. Se on ollut sitä aina ja tulee myös olemaan. Jokainen maa joka on Itämeren alueella on strategisesti tärkeä.

Suomea, Ruotsia ja Baltian maita mietityttää Venäjän kaasuputkihankkeen mahdolliset turvallisuusuhat. Yhdysvallat välttää ottamasta suoraan kantaa.

Mielestäni Venäjä toimii, kuten muutkin maat, kansallisten etujensa mukaan. Suoraa tietoa Venäjän lisääntyvästä sotilaallisesta läsnäolosta minulla ei ole. Se ei yllättäisi minua. En näe sitä uhkaavana tai etujen vastaisena.

Verga korostaa että asia on alueen maiden omissa käsissä. Useiden amerikkalaisvieraiden tapaan, Verga ylistää Suomen luotettavuutta Yhdysvaltain kumppanina eikä näe siinä puolustusministeriön kannalta mitään ongelmia. Suomelle on myös edelleen kutsu voimassa Natoon.

- Yhdysvallat totta kai toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, jos se hakisi sitä, mutta se on selkeästi päätös, jonka Suomi itse tekee.

Nyt Yhdysvallat Vergan mukaan pitää kiittäen tervetulleena Suomen panosta muun muassa Afganistanissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme