Mainos
Mainos

Yhdysvaltojen koneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaalla

Yhdysvaltalaisen koneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Ahvenanmaan alueella. Epäilty loukkaus tapahtui tänään aamupäivällä klo 11.

Puolustusministeriön viestintäjohtajan Jyrki Iivosen mukaan sotilaskone tai muu valtion kone oli matkalla Virosta Pohjois-Amerikkaan.

- Kone meni Ahvenanmaan yli, joten kyse ei ollut pelkästä hipaisusta, Iivonen kertoo.

Tapahtuman arvellaan aiheutuneen reittiohjeista, joita kone on saanut ilmailuviranomaisilta. Rajavartiolaitos on aloittanut tapahtuman tutkinnan. Iivonen arvioi tutkinnan kestävän muutamia päiviä.

Useimmiten syynä inhimillinen erehdys

Aikaisemmin ilmatilaloukkauksia ovat aiheuttaneet etenkin venäläiset koneet Suomenlahdella. Tapauksia oli toistuvasti vuosina 2004–2005.

Jyrki Iivosen mukaan viimeisen puolen vuosikymmenen aikana loukkauksia on ollut keskimäärin kerran vuodessa. Niitä ovat aiheuttaneet Ruotsi ja Venäjä, ja useimmiten syynä on ollut inhimillinen erehdys.

- Varsinkin Suomenlahdella lentoreitit ovat hyvin kapeat ja sääolosuhteet voivat vaikuttaa koneen käyttäytymiseen, Iivonen sanoo.

Hän ei muista, että koskaan aikaisemmin Suomen ilmatilaa olisi loukannut Yhdysvaltojen kone.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme