Mainos
Mainos

Yhteiskuntatakuu? Ammatillisen koulutuksen karsiminen huolettaa nuorisotyötä tekeviä

Helsingin kaupunki yrittää saattaa syrjäytymisvaarassa olevia, peruskoulunsa päättäneitä nuoria takaisin raiteille työpajatoiminnalla. Työpajoissa harjoitellaan muun muassa romuautojen rassausta.

Palkkaa työpajatoiminnasta ei makseta, vaan yleensä nuori puuhastelee pajassa työmarkkinatuen turvin.

Helsingin kaupungin työpajoista vastaava virkamies Tarja Taskinen kertoo, että työpajat voivat järjestää toimintaa kaikkiaan 137:lle 15- 19 vuotiaille nuorille kerrallaan.

- Työpajatoimintaan osallistuvilla nuorilla on heikko motivaatio ja peruskoulusta saatu heikko todistus, jos on. Meidän tehtävämme on arvioida, onko nuori koulutuskelpoinen.

Valtiovalta yrittää nyt toimeenpanna yhteiskuntatakuuta, jonka pitäisi purra juuri työpajanuorten kaltaisiin tapauksiin.

Yhteiskuntatakuu toteutuessaan takaisi jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Työministeriö aloittaa yhteiskuntatakuun toteuttamisen ensi vuonna ja se on määrä saattaa voimaan täysimääräisesti vuoden 2013 alusta.

Ammattikoulupaikat ovat kysyttyjä

Toteuttaminen vaatisi kuitenkin paljon muutakin kuin hyvää tahtoa.

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa työskentelevät katsovat pahimmaksi ongelmaksi, ettei ammatillista koulutusta ole tarjolla riittävästi. Kaiken lisäksi tällä vaalikaudella ammattikoulutuksesta, sen eri muodoista, on määrä nyhtäistä yli viidenkymmenen miljoonan euron säästöt.

Esimerkiksi työpajatoiminnasta uutta potkua elämäänsä saanut nuori sijoittuisi yleensä parhaiten ammatilliseen koulutukseen.

- Olemme vedonneet tähän yhteiskuntatakuun työryhmään ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi. Suurimmassa kaupungissa eli Helsingissä kustakin peruskoulunsa päättävästä ikäluokasta vain neljännes voi saada paikan ammattioppilaitoksesta, Taskinen huomauttaa.

Syrjäytyneiden ammattikoulutukseen sijoittumista pääkaupunkiseudulla hankaloittaa myös se, että tekniikan alan koulutus on lisännyt suosiotaan peruskoulunsa päättäneillä.

Käytännössä se tarkoittaa, että hitusen paremmin peruskoulunsa hoitaneet kiilaavat huonommin menestyneiden ohi ammatilliseen koulutukseen.

Useilla syrjäytyneillä nuorilla ammatillisen koulutuksen kynnys voi olla joka tapauksessa niin korkea, että yhteiskuntatakuun täysimääräinen toteutuminen vaatisi lisäpanostuksia myös oppisopimuskoulutukseen.

- Haluamme, että näiden ns. drop-out nuorien kohdalla työvaltaista oppimista lisättäisiin ja tuettaisiin. Meillä on jonkinlainen oppisopimuskoulutusjärjestelmä olemassa, mutta siihen tarvittaisiin valtavia lisäpanostuksia, Taskinen päättää.

Yhteiskuntatakuun toteuttamiseen on varattu noin 60 miljoonaa. Samaan aikaan hallituksen määräämä säästötavoite opetukseen on mainitut yli 50 miljoonaa euroa. Yhteiskuntatakuu-suunnitelmaa tehtäessä on tosin huomioitu erikseen syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Työpajatoimintaan ja etsivään nuorisotyöhön on varattu viitisen miljoonaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme