Mainos
Mainos

Yhteisöverojen lasku kaventaa budjetin ylijäämää

Hallitus kaavailee tuntuvaa leikkausta ensi vuoden yhteisöveroarvioon heikkenevien talousnäkymien vuoksi. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö esittää summaan viiden miljardin markan suuruista leikkausta, josta valtion tulojen osuus on 3,6 miljardia ja kuntien runsas miljardi markkaa.

Muutos merkitsee samalla budjettiin kaavaillun ylijäämän kapenemista. Verotulot jäävät ensi vuonna suunnilleen nykytasolle.

Hallitus aloitti tänään aamupäivällä ratkaisevat neuvottelunsa ensi vuoden budjettiesityksestä. Budjetin tekoa varjostaa tällä kertaa huoli talouskasvun hiipumisesta.

Pelko talouskasvun hiipumisesta tuli ilmi myös, kun hallituksen ja tärkeimpien etujärjestöjen edustajat tapasivat aamulla yhteisen talousneuvoston kokouksessa. Valtiovarainministeri Niinistön kerrottiin varoitelleen, että suhdanneongelmat voivat olla pitempiaikaisia, kuin ehkä nyt arvioidaan, ja se heijastuu myös valtiontalouteen.

Työttömyysturvaa ja osa-aikaeläkettä koskevat rakenteelliset asiat siirrettiin pääministeri Paavo Lipposen johtamaan työryhmään, johon kuuluvat myös ministerit Niinistö, Maija Perho ja Tarja Filatov. Palkansaajajärjestöjen johtajat poistuivat aamun tapaamisesta luottaen siihen, ettei hallitus tee nyt mitään päätöksiä ansiosidonnaisen työttömyysturvan tai eläkejärjestelmien muutoksista.

-Uskon vielä siihen, että hallitus ei lähde käsittelemään mitään irrallisia palasia työttömyysturvasta eikä toivon mukaan myöskään eläkeasioista. Tällainen henki siinä oli, SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoi.

Ihalainen viittasi erityisesti pääministeri Paavo Lipposen puheenvuoroihin.

-Pääministeri korosti, että näitä asioita on järkevä valmistella kolmikantaisesti, se oli minusta rauhoittavaa.

Budjettiriiheen kiirehtiviä ministereitä oli vastassa Helsingin työttömien mielenosoitus, jossa vaadittiin selkeitä parannuksia työttömyysturvaan.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme