Mainos
Mainos

Yhteispohjoismainen kuljetuskopteripäätös syyskuussa

Yhteispohjoismainen kuljetushelikoptereiden valintapäätös on tarkoitus julkistaa syyskuussa ministeritasolla. Yhteisessä hankinnassa ovat mukana edelleen Suomi, Norja ja Ruotsi. Tanska päätti sen sijaan kesän kynnyksellä pitäytyä helikopterivalinnassa kansallisessa päätöksessä.

Tanskalaiset haluavat koptereita lähinnä meripelastustöihin. Ensisijainen käyttötarkoitus kolmessa muussa pohjoismaassa on joukkojen taktinen kuljetus, sukellusvenetorjunta ja fregattikäyttö.

Jotta Tanska olisi pysynyt yhteispohjoismaisessa hankinnassa mukana loppuun saakka, olisi muiden hyväksymää kopterityyppiä pitänyt korottaa tanskalaiseen käyttöön. Teknisesti tämä olisi ollut mahdollista, mutta maksajaa hankkeelle ei löytynyt.

Jos Tanska kaikesta huolimatta päätyy samaan konetyyppiin kuin yhteishankinnassa olevat muut pohjoismaat, tehdään hankintapäätös syksyn mittaan neljän maan yhteisenä.

Vaikka yhteispohjoismaisessa helikopterihankinnassa on tiettävästi jo kallistuttu "yleiseurooppalaisen" NH90-kuljetuskopterin valintaan, on hankinnan projektiryhmä käynyt keskusteluja vielä kahden muun helikopterivalmistajan kanssa. Muun muassa Saksan, Hollannin, Italian ja Ranskan hallitukset ovat jo valinneet NH90:n tämän vuosituhannen kopterikseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme