Mainos

Yhteistyö kannattaa luomussa

Luomuruoka on selvästi kalliimpaa kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka. Luomuviljelyn kannattavuutta voi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan parantaa tilojen yhteistyöllä.

Esimerkiksi luomuvilja on tuotantokustannuksiltaan yli kaksi kertaa tavanomaista viljaa kalliimpaa. Suuri ero johtuu tavanomaista viljelyä alhaisemmista satomääristä ja viherlannoituksen vaatimasta peltoalasta. Myös sianliha- ja maitotiloilla luomun tuotantokustannukset ovat noin 20% suuremmat kuin tavanomaisilla vertailutiloilla.

Tulokset käyvät ilmi MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) ja Työtehoseuran tutkimuksesta, jossa tavanomaisten ja luomutilojen tuotantokustannuksia verrattiin tilamallien avulla. Tutkimuksessa olivat mukana maidon-, sianlihan- ja viljantuotanto.

Yhteistyöllä ympäristöhyötyjä

Tutkimuksen mukaan tilojen välinen yhteistyö toisi luomutiloille runsaasti etuja. Varsinkin yhteistyönä toteutetut viljelykierrot ja kotieläinrakennukset laskevat tuotantokustannuksia huomattavasti. Rakentamalla yhteisen navetan maatilat saattavat säästää jopa 40 % tuotantokustannuksissa.

Yhteistyö vähentäisi myös ympäristön kuormittumista. Kotieläintilan ja kasvinviljelytilan yhteistyö viljelykierron ja karjanlannan käytön osalta vähentäisi ympäristöön kohdistuvaa typpikuormitusta neljänneksen verrattuna siihen, että yhteistyötä ei tehtäisi. Lisäksi tilojen satojen lasketaan parantuvan 15-20%.

Yhteistyön aloittaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä sopivista yhteistyökumppaneita ei tahdo löytyä. Tutkijat ehdottavatkin ympäristötukijärjestelmää muutettavaksi siten, että se kannustaisi erityyppisten tilojen väliseen yhteistyöhön. Myös luomukotieläintalous tarvitsisi erityistä tukea.

Luomu vaikuttaa työmäärään

Tarvittava työmäärä on tutkimuksen mukaan samankokoisilla tavanomaisilla ja luomutiloilla jokseenkin yhtä suuri. Mutta jos tavoitteena on tuottaa molemmilla tuotantomuodoilla sama tuotemäärä, on peltoalan tarve ja työmäärä luomutilalla huomattavasti suurempi kuin tavanomaisella tilalla.

Tutkimuksen mukaan luomutuottajan pitää hallita kohtuuttoman suuri säädösviidakko ja tuotannon kannattavuus on huolestuttavan tukiriippuvaista. Tutkijat varoittavatkin näennäisviljelyn lisääntymisestä ja viljelijöiden motivaation vähenemisestä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot