Mainos
Mainos

Yhtenäinen EU-ajokortti tiukentaa koulutusvaatimuksia

Vuodesta 2013 lähtien kaikkien uusien ajokorttien on oltava yhtenäistä eurooppalaista mallia. Jäsenmaissa käytössä olevat yli 110 versiota jäävät historiaan. Nyt käytössä olevat ajokortit ovatkin käypää tavaraa vielä 26 vuoden ajan.

EU-parlamentti on hyväksynyt EU:lle yhtenäisen ajokortin. Uudistus tiukentaa eräiltä osin myös koulutusvaatimuksia.

Uusi kortti korvaa vähitellen jäsenmaissa nyt käytössä olevat yli 110 mallia. Vuodesta 2013 lähtien kaikkien uusien ajokorttien on oltava yhtenäistä eurooppalaista mallia. Muovinen ajolupa on luottokortin kokoinen ja siihen voidaan liittää myös mikrosiru.

Nykyisiä kortinhaltijoita muutos ei heti hetkauta, sillä uudistukselle varataan poikkeuksellisen pitkä siirtymäaika paljolti kustannusten takia. Eräissä maissa ajokortit on äskettäin vaihdettu, eikä muutoksesta haluta maksaa aivan heti.

Nyt käytössä olevat ajokortit ovatkin käypää tavaraa vielä 26 vuoden ajan.

Hallitusneuvos Eija Maunu liikenneministeriöstä sanoo, ettei Suomessa ole vielä tarkoin selvitetty, miten uudistusta lähdetään meillä viemään läpi.

-Mikrosirua uuteen korttiin ei kuitenkaan aivan ensimmäisenä olla liittämässä, hän arvioi.

Hanketta on perusteltu turvallisuudella, sillä monia nykyisiä ajokorttimalleja on helppo väärentää. Mikrosirun käyttöä suositellaan paljolti siksi, että se tehostaa turvaominaisuuksia entisestään.

Koulutus tiukkenee

Yhtenäinen ajokortti tuo myös uusia koulutusvaatimuksia ensi vuosikymmenen alkupuolella.

Laki tiukentaa erityisesti kuorma-auton ja tehokkaiden moottoripyörien korttivaatimuksia. Myös ikärajoihin tulee muutoksia.

Lain valmistelussa paljon keskustelua nostatti kuorma-auton ajokortti, jonka ikäraja nousee 21 vuoteen nykyisestä 18 vuodesta. Alle 21-vuotias saa kortin vain, jos hän käy läpi alan ammattitutkinnon. Nykymuotoinen autokoulu ei siltä osin enää riitä.

Parlamentin Ranskan Strasbourgissa hyväksymä uudistus menee vielä jäsenmaiden käsiteltäväksi. Se on kuitenkin enää pelkkä muodollisuus.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme