Mainos
Mainos

Yhteys todistettu ensimmäistä kertaa: Luokkahuoneen myrkyllinen sisäilma voi sairastuttaa

Opettajan sairastelun ja luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyden välinen yhteys on todistettu ensimmäistä kertaa, Helsingin yliopisto tiedottaa. 

Menetelmän avulla sisäilman ongelmat voidaan havaita ennen sen aiheuttamia oireita. Helsingin yliopiston tekemässä laajassa tutkimuksessa ilman ja pintojen myrkyllisyyttä mitattiin tarkastelemalla testisolujen reagointia. Tarkoitukseen valjastettiin sian siittiöt, joita käytetään aistimaan haitallisia aineita elintarvike- ja lääkeainetutkimuksissa. 

Tutkimukseen valikoitui 232 luokkahuonetta ja niiden opettajat. Mikäli luokkahuoneissa oli myrkyllistä eli toksista sisäilmaa, opettajilla yleistyivät muun muassa silmä- ja niveloireet, yskä ja neurologiset oireet. 

Tutkimusta johtanut mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen sanoo, että tällä hetkellä kouluissa ja päiväkodeissa käytetään lapsia ja henkilökuntaa sisäilman mittareina. 

– Se on laitonta ja moraalitonta. Jatkossa ongelmien ilmaisemiseksi tulisi riittää toksisuuden mittaaminen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme