Mainos
Mainos

YK huolissaan Suomen pikakäännytyksistä

Yhdistyneet kansakunnat on huolissaan ulkomaalaisten turvapaikkahakemusten nopeutetusta käsittelystä Suomessa.

YK-Suomi-liput liehuu

Kiistelty pikakäännytys eli ulkomaalaisten turvapaikkahakemusten nopeutettu käsittely huolettaa YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean jäseniä. Suomen hallituksen edustajat olivat eilen ja tänään kuultavina YK:n rotusyrjinnän vastaisessa komiteassa Genevessä.

Useat komitean jäsenet ilmaisivat kuulemisessa huolensa myös Suomessa maahanmuuttajiin ja etnisiin vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta. Suomen valtuuskuntaa johtanut lainsäädäntöneuvos Eero J. Aarnio oikeusministeriöstä kertoo, että komitea antaa päätelmänsä jo ensi viikolla. Tällöin selviää, onko komitealla annettavana joitakin suosituksia ja tai toimenpide-ehdotuksia, jotka mahdollisesti antavat aihetta jatkotoimiin.

Pelkkä huolenilmaus ei Aarnion mukaan välttämättä sinänsä vielä merkitse suosituksen antamista toimenpiteisiin ryhtymisestä. Ihmisoikeusjärjestöjen arvostelema pikakäännytys on ollut käytössä muutaman vuoden. Se sisältyy myös uuteen ulkomaalaislakiin, joka on tällä hetkellä työn alla eduskunnassa.

Kuulemisessa käsiteltiin Suomen lokakuussa 2001 YK:lle toimittamaa kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevaa 16:tta määräaikaisraporttia. Aarnion mukaan kyse on rutiiniraportista, joita käydään esittelemässä parin vuoden välein.

Komiteassa oltiin erityisesti kiinnostuneita Suomen toimista maahanmuuttajien työllisyystilanteen parantamiseksi, romanilasten koulutuksesta ja vähemmistövaltuutetun ensimmäisestä toimintavuodesta. Lisäksi jäsenet kiinnittivät huomiota Suomessa valmisteilla olevaan yhdenvertaisuuslakiin, jolla pannaan täytäntöön kaksi EU:n syrjinnänvastaista direktiiviä. Myös kysymys saamelaisten maaoikeuksista nousi esille. Komitealle oli toimitettu Ihmisoikeusliitto ry:n laatima ns. varjoraportti. Järjestön edustajat olivat myös paikalla kuulemistilaisuudessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme