Mainos

YK ja EU ovat suomalaisten mielestä tärkeimmät kansainväliset järjestöt

Suomalaiset pitävät EU:ta ja YK:ta merkittävimpinä kansainvälisinä järjestöinä Suomen kannalta, ilmenee MTV:n tekemästä kyselystä. Poliittisen keskustelun keskipisteessä pysyttelevää Natoa puolestaan arvostetaan jopa vähemmän kuin Pohjoismaiden neuvostoa.

Kolmasosa suomalaisista pitää Suomen osallistumista YK:n rauhanturvatoimintaan erittäin tarpeellisena. MTV:n uutisten kyselyn mukaan EU ja YK ovat suomalaisten mielestä merkittävimmät kansainväliset järjestöt Suomen kannalta.

MTV:n kyselyn kummajainen oli Nato. Sotilasliitto arvosteltiin viidestä suuresta viimeiseksi, maailman kauppajärjestön kanssa. Pohjoismaiden neuvostoakin pidettiin tärkeämpänä kuin suurta sotilasliittoa. Tärkein syy Naton merkityksen vähättelyyn on asiantuntijan mukaan suomalaisten kriittinen suhtautuminen Yhdysvaltojen tämänhetkiseen ulkopolitiikkaan.

- Taas uudelleen näyttää olevan käynnistymässä keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä elikä kyllä tämä mielipidetiedustelu on siinä mielessä aika murskaava tuomio kansalaisten tasolta, koska se selvästi aliarvostaa näin rajusti Naton merkitystä Suomelle, johtaja Tapani Vaahtoranta ulkopoliittisesta instituutista kertoo.

YK:kaan ei jää kritiikittä. Suomalaiset eivät katso turvallisuusneuvoston edustavan nykyisellään maailmaa tasapuolisesti. 63 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi vaihtaa neuvoston pysyviä jäseniä. Vastaajat saivat nimetä useamman ehdokkaan, selvästi eniten toivottiin yhteistä edustajaa EU:lle.

- Tämä suomalaisten vastaus on kovin tämmöinen EU-henkinen, koska ajatuksena on se, että Ranska ja Iso-Britannia pois ja EU:lle ainoastaan yksi edustaja. Sikälikin minusta on vähän yllättäväkin vastaus ja että tämä on näin selvä tämä tulos, koska tästä ei ole Suomessa julkisuudessa käyty kovin paljon keskustelua, Vaahtoranta pohtii.

Kyselyssä selvitettiin myös mielipidettä Suomen osallistumisesta YK:n rauhanturvatehtäviin. Kolmasosa vastaajista pitää suomalaispanosta YK:n rauhanturvatehtävissä erittäin tarpeellisena.

Tutkimukseen vastasi 1613 ihmistä. Kysely toteutettiin 12.-18. lokakuuta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot