Mainos
Mainos

Yksin tulleet turvapaikanhakijatytöt kaipaavat yksilöllistä kohtelua

Suomeen yksin tulleet alaikäiset turvapaikanhakijatytöt toivovat, että heitä kohdellaan yksilöinä eikä vain toisista kulttuureista tulleiden turvapaikanhakijoiden ryhmänä.

Mervi Kaukko haastatteli väitöskirjaansa varten Somaliasta, Angolasta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta tulleita 8-17-vuotiaita turvapaikanhakijatyttöjä.

– Vaikka tytöillä oli takanaan kamalia kokemuksia, niin he vastustivat kovasti sitä, että heitä nähtiin jatkuvasti avun tarpeessa olevina uhreina, Kaukko sanoi.
Alaikäisiä turvapaikanhakijatyttöjä ei pitäisi paapoa liikaa, mutta toisaalta heillekin pitää antaa mahdollisuus olla lapsia ja teinejä kuten muut ikäisensä.

– Yhtenä päivänä voidaan olla vahvoja ja itsenäisiä, toisena päivänä kaivata aikuisen kainaloon. Kuten suomalaisillakin lapsilla, tunteet menevät laidasta laitaan.  
Lasten pitäisi sallia myös vetäytyä omiin oloihinsa, jos he haluavat vain olla hiljaa ja rauhassa.

Yksin tulleista alaikäisistä suurin osa on poikia, mutta turvapaikanhakijoiden lukumäärien kasvaessa myös tyttöjä on yhä enemmän. Kaukon tutkimuksessa oli kaikkiaan mukana 12 tyttöä, mutta hänen seuraamassaan vastaanottokeskuksessa asuu nyt moninkertainen määrä turvapaikanhakijatyttöjä.  

Yleinen arvio on, että tyttöjä on noin 15 prosenttia alaikäisistä turvapaikanhakijoista. Tämän vuoden lokakuun alun tilanne oli, että turvapaikkapäätöstä odotti 1075 alaikäistä lasta.  

Kaukon väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa marraskuussa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme