Mainos
Mainos

Yksinkertainen on helppoa, kunhan sen osaa

Johan Cruyff: Fútbol. Mi filosofía. Ediciones B. 2012. 167 s.

Johan Cruyff (s. 1947) on käytännön filosofi. Yksi kaikkien aikojen suurimmista pelaajista, entinen jalkapallovalmentaja, hollantilaiseen tapaan itsekeskeinen suorapuheinen persoona Cruyff on kirjoittanut käytännön oppaan siitä kuinka menestyä nykyjalkapallossa.

Cruyffin kirja on sekä käytännön opas että käytännön filosofiaa. Hän kertoo ytimekkäästi mitä pitää tehdä, miten ja miksi. Cruyff tietää mistä kirjoittaa. Seuratasolla hän pelasi ja valmensi oppiensa mukaisesti Ajaxissa ja FC Barcelonassa. 1970-luvulla hän johti oranssipaitaista Hollantia maailman huipulla. Sanotaan että tuolloinen Hollanti on maailman paras MM-voitotta jäänyt joukkue.

FC Barcelona on paljosta velkaa Cruyffille ja häntä sekä myös Barcelonaa valmentaneelle Rinus Michelsille. Molemmat loivat pohjan Barcelonaan juurtuneelle ajaxilaiselle pelitavalle, joka nyt hämmästyttää futisfaneja eri puolilla maailmaa. Se perustuu taitoon, pallonhallintaan, joukkuepelaamiseen ja liikkeeseen – sekä pelaamisen iloon. Samaa jalkapallollista ja kasvatuksellista pelifilosofiaa opetetaan Barcelonan junioreille ihka ensimmäisestä harjoituksesta lähtien. Jokaiselle futista seuraavalle on selvää, että Cruyffille jalkapallo on hyökkäävää jalkapalloa.

Kaikki alkaa katupeleistä, kuten hän kirjoittaa. Romanttinen näkemys ehkä, mutta pihapeleissä syntyvä taito, oveluus ja pelitilanteen luova ongelmanratkaisu yhdistettynä perustaitojen loputtomaan hiomiseen harjoituksissa ja taitojen yhdistäminen joukkuepelaamiseen ja –taktiikkaan vie pitkälle.

Cruyff opastaa miten eri osatekijöitä pitää harjoitella ja mikä niissä on keskeistä, syöttämisestä pääpelaamiseen ja oikein sijoittumiseen. Kyse ei ole tähtitieteestä vaan pelaamisen halusta ja oppimisen ilosta. Hän myös käy läpi mitä eri pelipaikalla pitää tehdä ja miten. Jokaisen kappaleen loppuun hän on koonnut viisi tärkeintä ominaisuutta ja tehtävää.

Kirjaa lukiessa tuli mieleen Barcelonaa edustavan Cesc Fábgerasin toteamus lehtihaastattelussa pari vuotta sitten: ”On vaikeaa pelata yksinkertaisesti.” Futis on yksinkertainen peli. Siinä menestyy jos osaa tehdä asiat oikein. Nyky-Barcelona tietysti tarjoaa peliä, jossa yksinkertaisuus on saanut uuden ulottuvuuden. Kun pelaajat ovat häikäisevän taitavia, he osaavat tehdä vaikeatkin asiat yksinkertaisesti. Siinä on pelin lumo. Silkkaa ajatuksen, liikkeen ja kosketuksen kauneutta.

Cruyffin mielestä seurassa tapahtuvan urheilun merkitys on teini-ikään asti etupäässä kasvatuksellista. Se näkyy mm. siinä kuinka suhtautua kunnioittavasti tuomareihin, ja kuinka tuomareiden on puolestaan oltava myös kasvattajia ja ohjaajia.

Jalkapallon filosofiasta ja käytännön filosofiasta kirjoittaminen ei ole Suomessa täysin vierasta. Emme ole ihan pystymetsässä. Silti nyt käsitteillä olevan kaltaisen teoksen soisi kuluvan valmentajien käsissä. Ne auttavat valmentajia uskomaan siihen mitä tekevät, jos tekevät sen oikein. Se on myös uuden oppimista. Tuloksia ei synny puolessa vuodessa, vaan vasta vuosien päästä.

Valmentajan suurimpia riemuja on nähdä kuinka entinen valmennettava pärjää suurilla kentillä - ja kuinka tuo pelaaja tulee aina moikkaamaan vanhaa koutsiaan kun osuvat samaan paikkaan. Tämäkin on hyvän jalkapallokasvatuksen tulosta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme