Mainos

Yksityis-Hyks herättää närää kilpailijoissa – "Eihän kunta lähde vähittäiskauppabisnekseenkään"

Lääkäripalveluyritykset ry suhtautuu nihkeästi juuri toimintansa aloittaneeseen Hyksin oy:n yksityissairaalaan.

Alan yksityisiä toimijoita edustava yhdistys katsoo, että kilpailutilanne on epäterve, koska Hyksin oy:llä on yksinoikeudella käytössään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tilat ja muut resurssit.

Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtajan Ismo Partasen mukaan asiasta on kanneltu Uudenmaan hallinto-oikeuteen. Yhdistys haluaa tietää, ylittikö Husin yhtymävaltuusto toimivaltansa tehdessään päätöksen kyseisen osakeyhtiön perustamisesta.

– Onko perusteltua, että kunnallinen toimija ryhtyy elinkeinoharjoittajaksi? Heidän resurssinsahan ovat ihan eri tasolla kilpailijoihinsa nähden. Heillä on muun muassa verorahoitus suojanaan.

– Voisi ajatella, että kunnat ryhtyisivät perustamaan vaikkapa vähittäiskauppoja – eihän se ole oikein mielekästä, huomauttaa Partanen.

Kanneltu myös EU:n komissioon

Hyksin oy:n toimitusjohtajan Janne Aaltosen mukaan yksityissairaala tulee keskittymään vaativiin hoitoihin kuten neurokirurgiaan, lasten sydänkirurgiaan ja robottikirurgiaan urologiassa.

Partasen mukaan näiden hoitomuotojen tarjoamisessa ei ongelmaa ole. Sen sijaan Partanen katsoo kilpailutilanteen muuttuvan epäterveeksi siinä vaiheessa, kun yksityis-Hyks ryhtyy tuottamaan palveluja, joita Suomessa jo tuotetaan muiden yksityisten toimesta.

– He ovat esimerkiksi tiedotteessaan ilmoittaneet, että tarkoitus olisi ottaa tuoterepertuaariin mukaan myös silmälääketiedettä ja ortopediaa. Näillä aloillahan Suomessa on jo yksityisiä toimijoita, jotka ovat itse hankkineet toimitilansa ja muut resurssinsa.

Partasen mukaan Lääkäripalveluyritykset ry:ssä olisi toivottu, että yksityis-Hyks olisi perustettu erillisenä yhtiönä.

– Silloin sen toiminta olisi selvästi erotettu sairaanhoitopiirin perustoiminnasta.

Lääkäripalveluyritykset ry on kannellut asiasta hallinto-oikeuden lisäksi Kilpailuvirastoon sekä EU:n komissioon.

– Hallinto-oikeudelta ja EU:n komissiolta ei ole vielä vastausta tullut. Kilpailuvirasto sen sijaan katsoi, ettei mahdollisesta kilpailua vääristävästä ilmiöstä ole näyttöä. Toisaalta Hyksin oy ei ollut vielä tuossa vaiheessa aloittanut toimintaansa, joten näyttöä mahdollisesta kilpailuvääristymästä ei tietenkään ole voinut olla, sanoo Partanen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot