Mainos

Yksityisestä löytötavaratoimistosta voi noutaa vaikka unilelunsa – mutta ei ilmaiseksi

Tavaran hukkaaminen voi koitua kalliiksi, vaikka se päätyisikin löytötavaratoimiston hyllylle. Yksityisessä löytötavarapalvelussa noudosta voi joutua pulittamaan jopa useita kymmeniä euroja.

Yhä useampi kadotettu tavara päätyy poliisin löytötavaratoimiston sijaan yksityisen löytötavaratoimiston hyllylle.

Yksityiset toimistot hoitavat jo valtaosan niin sanotuista laitoslöydöistä, eli esimerkiksi ravintoloihin ja liikennevälineisiin unohtuneita tavaroista.

Muun muassa monet laiva- ja lentoyhtiöt, hotelliketjut ja VR ovat ulkoistaneet löytötavarapalvelunsa Suomen Löytötavarapalvelulle. Se on ensimmäinen yksityinen toimija alalla. Sille tulee pelkästään Helsingissä vuosittain noin 100 000 tavaraa. Vertailun vuoksi: Helsingin poliisille on toimitettu tänä vuonna noin 5 000 kadotettua tavaraa.

Suomen Löytötavarapalvelun toimitusjohtaja Petri Fonsén kertoo, että löytötavaroiden kirjo on laaja. Suurin osa on paitoja, pipoja, hansikkaita, kaulaliinoja, laukkuja ja reppuja. Lentoliikenteessä yleisin löytötavara on istuintaskuun unohtunut kirja.

– Me hoidamme poliisista poiketen myös vähäarvoisemmat tavarat. Esimerkiksi mummon kutomat tumput on mahdollista saada meiltä takaisin kolmen kuukauden ajan, Fonsén selvittää.

Kuka hukkasi lampaan leukaluun?

Erikoisin Suomen Löytötavarapalvelun hoteisiin päätynyt löytötavara on ollut muumioitunut lampaan leukaluu.

– Jouduimme käyttämään sen eläinmuseossa tarkastettavana, jotta saimme selville, mikä se edes on. Ikävä kyllä sille ei löytynyt omistajaa koskaan. Olemme säilyttäneet sen itsellämme ihan sen erikoisuuden vuoksi.

– Ainahan myös se ihmetyttää, että jos terminaaliin on jäänyt vaikkapa pyörätuoli. Miten se on voinut unohtua, ja miten siitä sitten on jatkettu eteenpäin?

Fonsénin mukaan tavaran rahallinen arvo ei välttämättä määrää sitä, kaivataanko sitä ja haetaanko se pois.

– Näitä tunteellisia kohtaamista ovat ehkä parhaita ne, kun joku pikkulapsi saa takaisin rakkaan unilelunsa. Siinä on saattanut mennä pari yötä valvoessa ja sitten kun jälleen näkeminen on edessä, ne ovat mahtavia tilanteita.

Löytötavaratoimistossa voi myös tinkiä

Siinä missä poliisi luovuttaa löytötavaran sen oikealle omistajalle ilmaiseksi, yksityinen löytötavarapalvelu veloittaa siitä maksun. Hinnan määrittää löytötavaralaki, ja se perustuu tavaran käypään arvoon.

Suomen Löytötavarapalvelusta noudetusta tavarasta joutuu maksamaan vähintään kolme euroa ja enintään noin 50 euroa. Hintaa nostaa tavaran toimittaminen omistajalle. Tiedustelusoitto maksaa noin kaksi euroa ja internet-tiedustelu viisi euroa.

– Jos tuote on uusi ja siinä on hintalappu, lunastushinta lasketaan tietysti siitä. Jos tuote on käytetty, selvitämme vastaavan tuotteen hinnan vaikka kirppurotilta tai internetin käytettyjen tavaroiden myynti- tai vertailupalveluista.

Neuvotteluvaraakin on.

– Kerran asiakas sanoi saaneensa tavaran lahjaksi ja että se oli hänelle ikään kuin ilmainen. Eihän se niin mene, vaan kaikilla tuotteilla on käypä arvo. Hyvin harvoin tulee vastaan tilanteita, että olemme arvioineet hinnan väärin. Mutta toki kuuntelemme myös asiakkaan mielipiteen ja oikaisemme arviota, jos se poikkeaa kovasti asiakkaan näkemyksestä.

Nimetty tuote löytää omistajansa

Suomen Löytötavarapalvelussa löytötavara säilytetään kolme kuukautta. Jos sitä ei haeta, se tuhotaan, myydään tai pannaan kierrätykseen.

– Kaikki, mikä sisältää jotain henkilökohtaista tietoa, eli kortit, asiakirjat ja reseptit, menee turvaluokiteltuun silppuriin. Avaimet menevät sulatettaviksi. Noin 70 prosenttia tekstiileistä me lahjoitamme Suomen valtion suurimmalle kehitysyhteistyökumppanille, Fidalle. Hyvin paljon lahjoitetaan myös kierrätyskeskuksille. Osa kierrätyskelpoisista tuotteista myydään meidän kerran kuussa järjestettävissä julkisissa huutokaupoissamme.

Niin poliisi kuin Suomen Löytötavarapalvelun henkilökuntakin ilmoittavat tavaran kadottajalle sen löytymisestä, jos vain tietävät tämän nimen tai yhteystiedot.

Petri Fonsén vinkkaa, että kadonneet tavarat löytäisivät huomattavasti useammin takaisin oikealle omistajalleen, jos ihmiset olisivat merkanneet ne.

– Nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti, jokin niistä tai ne kaikki yhteensä, kiinni vain omiin tavaroihin, niin palautumismahdollisuus paranee huomattavasti.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot