Mainos
Mainos

Yksityisiä kansalaisia värvätään rahanpesijöiksi netissä

Neljä suomalaista on jo jäänyt kiinni laittomista rahansiirroista.

Kansainväliset rikollisjärjestöt pestaavat jo tavallisia suomalaisia rahanpesijöiksi eli muuleiksi internetissä. Värväyskanavina toimivat netin työnvälitysilmoitukset, sähköpostikirjeet ja keskustelupalstat. Neljä suomalaista on jo jäänyt kiinni laittomista rahansiirroista.

Aika moni suomalainen on jo saanut työtarjouksia, joissa luvataan jopa kymmenien prosenttien provisio laittomista rahansiirroista. Kansainvälinen rahanpesu on käynyt vaikeammaksi yritysten valvonnan tiukennuttua, siksi muuleiksi eli rahansiirtelijöiksi haetaan nyt aivan tavallisia kansalaisia.

- Näissähän tosiaan pyydetään tietoja, tilitietoja, henkilötietoja, jotta voidaan siirtää rahaa ikään kuin käymään asiakkaan tilillä ja siitä sitten saa tietyn provision, rikoskomisario Erkki Kerola Kokkolan kihlakunnasta kertoo.

Rahavirrat liikkuvat liukkaasti ja ainakin Suomessa kiinni jääneiden neljän henkilön osalta ne ovat lähteneet entisen Neuvostoliiton alueelle. Vaikka rahansiirtoon osallistuvat henkilöt eivät tiedä rahojen määränpäätä saati lähdettä, poliisi muistuttaa vastuusta.

- Tällainen toiminta on ihan selkeästi rahanpesuun liittyvää asiaa ja täytyy muistaa, että silloin tämmöiseen osallistuva henkilö syyllistyy itsekin rikokseen, Kerola muistuttaa.

Netissä huijataan ja pyöritellään rahaa nyt karkeasti kolmella tavalla. Olemattoman tavaran kaupasta ja nigerialaiskirjeistä on siirrytty nopeasti pimeän rahan pesulatoimintaan. Rikosilmoituksia on poliisitutkinnassa satoja, menetettyjä rahoja saadaan harvoin takaisin. Vakavimpana poliisi pitää rahansiirtelybisnestä, joka sekin saattaa osoittautua pelkäksi tilitietojen hankinnaksi.

- Jos tietonsa sinne antaa käyttöön, niitä saatetaan hyvinkin pitkän aikaa käyttöön ja monenlaisiin tarkoituksiin. Eli saatetaan syyllistyä niillä henkilötiedoilla rikoksiin ja ne saattaa hyvinkin pitkän ajan päästä sitten pompahtaa silmille, Kerola painottaa.

Värväyskirjeiden saajia kehotetaankin vastaamaan helpolle rahalle ei, vaikka kyse olisi vain yhdestä tilisiirrosta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme