Mainos
Mainos

Yksityislääkärikäynnit kääntyivät laskuun

Yksityislääkärikäynnit kääntyivät viime vuonna lievään laskuun.

Kansaneläkelaitoksen tilastoihin kirjautui noin 3 540 000 yksityislääkärikäyntiä, mikä on noin 24 000 käyntiä vähemmän kuin vuonna 2001. Lasku on vielä pieni verrattuna 1990-luvun alun lamavuosiin, jolloin yksityislääkärikäynnit putosivat viidenneksellä.

Vielä huippuvuonna 1990 yksityislääkärikäyntejä kertyi peräti 3 900 000.

Eniten yksityislääkäreiden palveluita käytetään Etelä- ja Länsi-Suomessa. Selvityksissä ei kuitenkaan ole huomattu, että niukka julkisten terveyspalveluiden tarjonta johtaisi aina runsaaseen yksityisten lääkäripalvelujen käyttöön. Useilla paikkakunnilla, joissa käytetään paljon yksityispalveluja, myös terveyskeskuspalvelujen käyttö on runsasta. Tällaisia paikkakuntia ovat esimerkiksi Raisio, Pori ja Nokia. Maaseutukunnissa sen sijaan yksityislääkärien palveluiden käyttöä rajoittaa palveluiden vähäinen tarjonta.

Maakunnista vilkkainta yksityislääkäripalveluiden käyttö oli Varsinais-Suomessa, jossa viime vuonna kertyi 91 yksityislääkärikäyntiä sataa asukasta kohden. Vähäisintä yksityislääkäreiden palveluiden käyttö oli Keski-Pohjanmaalla. Myös Etelä-Savossa, Pohjanmaalla ja Lapissa yksityislääkäreiden palveluihin turvauduttiin muuta maata vähemmän.

Suomalaiset käyvät lääkärillä keskimäärin viisi kertaa vuodessa. Kaikista lääkärikäynneistä yksityislääkärikäyntejä on noin 15 prosenttia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme