Mainos

Yläasteen opettajiin kohdistuu runsaasti häirintää ja väkivaltaa

Suuri osa yläasteiden opettajista on joskus kokenut häirintää tai väkivaltaa oppilaiden taholta. Erityisesti loukkaava käytös opettajia kohtaan on yleistä, ilmenee Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (OPTL) tuoreesta selvityksestä.

Lukuvuoden 2007-2008 aikana 45 prosenttia yläasteiden opettajista koki vähintään kerran loukkaavaa käytöstä oppilaan taholta. Väkivallan uhkaa koki seitsemän prosenttia, väkivaltaa neljä prosenttia ja seksuaalista häirintää kolme prosenttia opettajista.

Tulokset ovat kuitenkin OPTL:n mukaan samankaltaiset kuin vuonna 1997 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa. Häirinnän ja väkivallan yhteismäärä on vuosikymmenen sinänsä pysynyt melko vakaana, mutta väkivalta ja sillä uhkaaminen on yleistynyt.

Häirintäsoittoja ja omaisuuteen kohdistuneita vahingontekoja oli kokenut 11 prosenttia lukuvuoden aikana. Joskus uransa aikana tällaista oli kokenut vieläkin useampi.

Fyysistä väkivaltaa esiintyi eritoten tilanteissa, joissa oppilas ei halunnut toimia opettajan ohjeiden mukaan tai joissa opettaja huomautti oppilaalle epäasiallisesta käytöksestä. Näin tapahtui myös tilanteissa, joissa opettaja oli mennyt väliin oppilaiden keskinäiseen kiistaan tai rauhoittamaan muuten aggressiivisesti käyttäytyvää oppilasta.

Myös vanhemmat uhkailevat

Joka kymmenes yläasteen opettaja oli kokenut loukkaavaa käytöstä myös oppilaan huoltajan taholta lukuvuoden 2007-2008 aikana. Väkivallalla uhkailua oli tältä suunnalta kokenut vain hyvin harva eli 0,5 prosenttia opettajista.

Opettajia uhkailtiin jonkin verran myös oikeustoimilla. Opettajista 14 prosenttia joskus ja neljä prosenttia viime lukuvuoden aikana oli kokenut tilanteen, jossa oppilaan vanhempi oli uhannut esimerkiksi rikosilmoituksella.

Mies- ja naisopettajia häirittiin lähes yhtä yleisesti. Naisopettajiin kohdistui hieman miehiä enemmän loukkaavaa käytöstä ja seksuaalista häirintää, kun taas miesopettajiin kohdistui enemmän väkivaltaa, sen uhkaa ja muuta häirintää. Muihin opettajiin verrattuna erityisopettajilla oli noin kolminkertainen riski joutua oppilaiden väkivallan tai sen uhkailun kohteeksi.

Tulokset perustuvat keväällä 2008 tehtyyn kyselyyn, johon vastasi 1496 suomenkielisten yläasteiden opettajaa eri puolelta Suomea. Vastanneista 69 prosenttia oli naisia ja loput miehiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot