Mainos
Mainos

Yläasteikäiset arvostavat luotettavuutta

7.-9.-luokkalaisten arvoja selvittäneen tutkimuksen mukaan nuoret kuitenkin olettavat kaveripiirinsä arvostavan eniten kykyä hauskanpitoon.

Nuorille tärkeimmät arvot ovat rehellisyys ja luotettavuus. Sanansa pitäminen ja nuoruusvaiheeseen kuuluvaksi katsottujen vapauksien yhdistäminen on yleisesti omaksuttu arvo. Toisaalta nuoret olettavat kaveripiirinsä arvostavan eniten kykyä hauskanpitoon.

Tämä käy ilmi Suomen lasten ja nuorten säätiön teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin 7.-9.-luokkalaisten nuorten omia sekä heidän kaveripiirinsä ja vanhempiensa arvoja. Nuorisotutkimus on valmistunut syksyn aikana.

Nuorille luottamus ei merkitse pelkästään kunnollisuutta ja tottelevaisuutta. Tytöt ja pojat myös käsittävät luotettavuuden eri tavoin. Tytöille luotettavuus on keskinäistä arvostamista ja kykyä salaisuuksien säilyttämiseen, pojille tärkeämpää on asioiden tekeminen sovitulla tavalla.

Kaikkiaan aineisto antaa kuva yläasteikäisistä nuorista, jotka erottavat oikean ja väärän. Vääräksi tulkitaan "porukoiden mukana tyhmien tekeminen".

Tutkijoiden mukaan tuloksella on merkitystä suomalaisen kouluviihtyvyyden vahvistamisessa.

Tutkimukseen vastasi 1011 koululaista eri puolilta maata. Sitä ovat rahoittaneet opetusministeriö ja Nokia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme