Mainos
Mainos

Yle: "Kirjaohjelminen lopettamisesta ei ole tullut katsojapalautetta."

Suomen Kirjailijaliitolla on vaatimuksia Yleisradiolle: tv-kanaville pitää saada enemmän kotimaista kirjallisuutta, Radioteatterin arvo täytyy palauttaa ja tekijänoikeudellisen kirjallisuuden käyttöä ohjelmissa on lisättävä.

Kirjailijaliiton puheenjohtajan Tuula-Liina Variksen mukaan Yle on ajanut kotimaista kirjallisuutta televisiossa alas säästösyistä jo vuosien ajan. Hän muistuttaa, että aiemmin Yle esitti televisiossa esimerkiksi suosittuja kirjallisuuteen liittyviä tietokilpailuja.

Liitto toi kantansa julkisuuteen sunnuntai-iltana vuosikokouksessaan laaditussa julkilausumassa.

Varis sanoo olevansa hyvin pettynyt Runoraati-ohjelman lopettamispäätökseen.

-Aiemmin loppuivat jo Kirjamaa ja oma ohjelmani (Kirja A & Ö). Niin ikään lopetettu kulttuurikeskusteluohjelma Voimala oli hirveän antoisa kirjallisuudenkin kannalta. Nyt suomalaiskirjailijat esiintyvät televisiossa hyvin vähän, vaikka kirjallisuus on erittäin keskeinen kulttuuriharrastus suomalaisille.

Kirjailijaliitto ei kuitenkaan jaa Ylelle pelkkiä moitteita, vaan se kiittää Radio 1 -kanavaa asiantuntevista toimittajista, jotka pitävät esillä myös kotimaista kirjallisuutta.

Yle: Sanaston sopimus on nostanut maksuja

Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo sanoo, että kulttuurin saralla Yle lähettää paljon kirjallisuusohjelmia, vaikka esimerkiksi kuvataide voisi kaivata lisää näkyvyyttä. Hänen mukaansa Yle ei ole saanut katsojapalautetta kirjallisuusohjelmien lopettamisesta.

-Meillä on radiossa suomenkielisellä puolella kuusi vakituista kirjallisuusohjelmaa ja kirjojen luentaohjelmia kolme kappaletta viikoittain. Televisiossa tarjolla on Kymmenen kirjaa -kesäsarja, Aamu-tv:n jokaviikkoinen kirjallisuusosio ja yksittäisiä kirjoihin liittyviä ohjelmia, Silvo sanoo.

Silvo kuitenkin myöntää, että tekijänoikeusmaksut nakertavat Ylen kukkaroa.

-Kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö Sanasto ry:n tekijänoikeussopimukseen tuli hiljattain muutos. Se tekee kirjallisuussitaatit ja kirjallisuusluennat aiempaa kalliimmaksi Yleisradiolle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme