Mainos
Mainos

YLE: Lapsia raivataan uusperheen tieltä

Lapsia annetaan huostaan uuden perheen tieltä, kertoo Yle.

Lastensuojeluviranomaisten mukaan osa uusperheiden vanhemmista tarjoaa itse omaa murrosikäistä lastaan huostaanotettavaksi.

Vanhemmat ovat valmiita luopumaan aiemmasta liitosta syntyneistä lapsistaan vapaaehtoisesti keskittyäkseen uuteen perheeseen ja parisuhteeseen.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä on kaksinkertaistunut 90-luvun alusta lähtien. Määrä on nyt lähes 18 000. Tahti on kiihtynyt erityisesti 16-17-vuotiaiden sijoituksissa.

Vantaan kaupungin lastensuojelun avopalveluiden palvelupäällikkö Jaana Vilpas pitää nimenomaan uutta parisuhdetta syyksi hankalien nuorten tarjoamista huostaanotettavaksi.

– Selkeästi voi sanoa, että viime vuosien aikaan tällaisia tilanteita on tullut kohtuullisen usein, kyllä minun mielestäni voidaan puhua ilmiöstä, Vilpas sanoo Ylelle.

Valtakunnallinen ilmiö

Vilpas uskoo, että ilmiö on valtakunnallinen. Hänen mukaansa pelkästään Vantaalla tapauksia on useita kymmeniä. Myös muissa suurissa kaupungeissa ilmiö tunnistetaan, mutta sitä ei ole tutkittu, eikä siitä ole julkisuudessa puhuttu.

Vanhemmat jopa sanovat suoraan, että vanhasta liitosta syntynyt hankala nuori ei mahdu uusperheeseen. Myös muunlaisia tapoja osoittaa suhtautuminen löytyy.

– Voi olla, että sinä aikana kun lapsi on kotoa pois, niin huone on annettu nuoremmalle sisarukselle. Ihan tällaisia konkreettisia esimerkkejä käytännössä tulee, Vilpas sanoo.

Vilppaan mukaan kyseessä eivät ole pelkästään perheet, joissa on niin kutsuttuja perinteisiä ongelmia, kuten päihteitä ja mielenterveysongelmia.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme