Mainos
Mainos

Yle mittaa kokoomukselle voittoa

Kokoomus on napannut jo toistamiseen kuntavaalien mielipidekyselyjen kärkipaikan. Ylen uutisten Taloustutkimuksella teettämän mittauksen mukaan kokoomusta äänestäisi sunnuntain vaaleissa 23,4 prosenttia. Samansuuruisen kannatuksen, 23,5 prosenttia kokoomus sai myös MTV3:n viime perjantaina julkaisemassa mittauksessa.

Ylen kannatusarviossa keskustaa äänestäisi 21,2 prosenttia ja SDP:tä 20,6 prosenttia. Vihreille mittaus povaa 9,7 prosentin kannatusta ja vasemmistoliitolle 8,4 prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus on mittauksessa 5,2 prosenttia, kristillisdemokraattien 4,8 prosenttia ja ruotsalaisen kansanpuolueen 4,3 prosenttia. Muille eli eduskunnan ulkopuolisille puolueille jää 2,4 prosentin siivu.

Taloustutkimus haastatteli lokakuun 6.-22. päivä liki 2700 henkilöä, joista vajaat 1900 kertoi puoluekantansa. Kannatusarvion virhemarginaali on 1,7 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin eli kokoomuksen ero kahteen muuhun suureen puolueeseen on virhemarginaalia suurempi.

SDP:n suosio laskussa

Taloustutkimus on tehnyt Ylelle parin kuukauden aikana kolme mittausta. Kahdessa aiemmassa kokoomuksen kannatus oli 22 ja 22,1 prosenttia eli puolue on saanut kolmanteen mittaukseen selvän kannatuspiikin. Keskusta sai aikaisemmin luvut 22,1 ja 20,5 prosenttia eli puolue on pystynyt nousemaan syys-lokakuun vaihteen notkahduksesta.

SDP:n suosio on mittauksessa laskenut koko ajan eli se oli syyskuun alkupuolella 21,7 prosentissa ja kuun vaihteessa 21,5 prosentissa.

Vihreät ovat tulleet hieman alas syyskuun alun 10,7 prosentista, samoin vasemmistoliitto 8,7 prosentista. Perussuomalaiset kävivät syys-lokakuun vaihteessa jo 6,5 prosentissa, mutta ovat nykylukemillaankin nousemassa selkeästi kokoomuksen rinnalle vaalivoittajien kastiin.

Eri tutkimuslaitosten mittaukset eivät ole keskenään täysin vertailukelpoisia, mutta MTV3:n viikon takaisessa mittauksessa keskusta sai 21,2 prosenttia, SDP 21,1 prosenttia, vihreät 9,5 prosenttia, vasemmistoliitto 8,7 prosenttia, perussuomalaiset 5,2 prosenttia, kristillisdemokraatit 4,5 prosenttia ja RKP 4 prosenttia. Luvut ovat siis hyvin samankaltaiset kuin Ylen mittauksessa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme