Mainos
Mainos

Yle Jehovan todistajien ohjekirjasta: Lahkolla oma oikeusjärjestelmänsä

Jehovan todistajilla on lähes kaikille elämänalueille ulottuva oikeusjärjestelmänsä, kertoo Yle.

Yle Uutiset on saanut haltuunsa uskonlahkon salaisen ohjekirjan, jossa on lista asioista, joita käsitellään lahkon omissa oikeuskomiteoissa. Oikeuskomiteat tutkivat asiat ja kuulevat todistajia. Oikeuskomiteat antavat myös tuomioita, kuten katumisharjoituksia tai vakavammillaan karttamisrangaistuksen.

Ylen mukaan oikeuskomiteat käsittelevät jopa vakavia rikoksia, kuten tappoa. Lisäksi komiteat puivat itsemurhayrityksiä, porneiaa, eli "sukuelinten käyttöä irstaassa tarkoituksessa, eli mm. homoseksuaalisuutta", röyhkeää käytöstä, joka voi olla esimerkiksi yhteydenpitoa ihmisiin, joita tulee karttaa, tupakanpolttoa, päihteiden käyttöä, avio-ongelmia ja väkivaltaisuutta.

Oikeuskomiteat puuttuvat myös seurakunnan jäsenen haluun ahmia ruokaa sekä rankaisee aikomuksesta ryhtyä ammattinyrkkeilijäksi.

Oma oikeus maallisen oikeuden yläpuolella

Jehovan todistajat asettavat oman oikeutensa maallista oikeutta tärkeämpään asemaan. Ylen mukaan Jehovan todistajat ottavat omalle järjestelmälleen oikeutuksen Raamatusta, jossa 1. korinttolaiskirjeen 6. luvussa todetaan, ettei uskovien pidä viedä kiistojaan uskottomien ratkaistavaksi.

Jos syytetty haluaa viedä asian maalliseen oikeuteen, ohjekirjan mukaan oikeuskomitean työ on lopetettava ja kysyttävä neuvoa seurakunnan ylemmältä tasolta. Jos tiedotusvälineet tai syytetyn asianajaja haluavat tietoa tapauksesta, mitään ei saa kertoa. Myös oikeuskomitean olemassaolo tulee kiistää.

Maalliseen oikeuteen saa Ylen tietojen mukaan avioero, lasten huoltajuus, vakuutuskorvauksen saaminen, testamentin valvonta ja eräät vastakanteet.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme