Mainos
Mainos

Sampo Terho Ylelle: Siniset jättävät presidentinvaalit väliin eivätkä asetu muiden ehdokkaiden tueksi

Perussuomalaisista irtaantunut sinisten eduskuntaryhmä ei asetu virallisesti kenenkään presidenttiehdokkaan tueksi, kertoo Sampo Terho Ylen Ykkösaamussa.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terho vahvisti myös, ettei ryhmä aseta tammikuun vaaleihin omaa ehdokastaan. Ryhmän jäsenet saavat Terhon mukaan vapaat kädet valita oman ehdokkaansa presidentiksi.

– Uskon kyllä, että moni esimerkiksi menee istuvan presidentin taakse – on jo mennytkin julkisesti – mutta varmaan tulee myöskin muita valintoja, Terho sanoi Ylellä.

Terho kertoi Ylellä, ettei sinisiltä lähde vaaleihin omaa ehdokasta, sillä ryhmällä on juuri nyt niin paljon tekemistä uuden puolueen perustamisessa. Oman ehdokkaan asettaminen olisi vaatinut sinisiltä vähintään 20 000 äänioikeutetun valitsijayhdistystä, koska uusi puolue on vasta perusteilla ja ryhmän nykyiset kansanedustajat valittiin perussuomalaisten listoilta.

– Katsomme, että haluamme uutena puolueena pitää omaa linjaa ja painottaa nimenomaan omia teemojamme emmekä ikään kuin sitoutua kenenkään taakse, Terho perusteli ohjelmassa.

Terho sanoi, että pidättäytyy itse ministerinä asettumasta tietyn presidenttiehdokkaan taakse.

– En katso, että on ministerille tarpeellista, tai oikeastaan edes sopivaa, asettua jonkun tietyn ehdokkaan taakse.

Lähetyksessä Terho kuitenkin puhui nykyisestä presidentistä myönteiseen sävyyn ja sanoi, että Sauli Niinistö on kiinnittänyt huomiota kansalaisia huolettaneisiin aiheisiin ja hoitanut ulkopoliittista tehtäväänsä vakaasti.

"Kyse uskottavuudesta ja tunnettavuudesta"

Sininen tulevaisuus -ryhmä perustettiin kesällä, kun osa perussuomalaisten kansanedustajista perusti uuden eduskuntaryhmän Jussi Halla-ahon tultua valituksi perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Kaikki perussuomalaisten ministerit siirtyivät sinisten riveihin.

Terho sanoi Ykkösaamussa, että hän on käytettävissä puheenjohtajaksi uudessa, perusteilla olevassa Sininen tulevaisuus -puolueessa.

Sinisten kannatus mielipidemittauksissa on jäänyt vaisuksi. Ryhmä sai syys-lokakuussa Helsingin Sanomien mittauksessa 1,3 prosentin kannatuksen ja Ylen mittauksessa 1,5 prosentin kannatuksen.

Terhon mukaan sinisten pitää saada lisää tunnettavuutta, sillä sen avulla voidaan rakentaa myös uskottavuutta.

– Meidän pitää pystyä kertomaan mahdollisimman selkeästi, mitä ajamme sekä mikä meidät erottaa muista puolueista ja miksi tarvitaan uusi puolue ylipäätään Suomen kartalle, Terho sanoi Ykkösaamussa.

Sininen tulevaisuus -ryhmä jätti viime viikolla kannattajakorttinsa oikeusministeriöön puolueen rekisteröimistä varten. Puolueen rekisteröimiseen vaaditaan 5 000 kannattajakorttia. Siniset ovat arvioineet, että puolueen rekisteröinti voisi toteutua vielä loppuvuoden aikana. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme