Mainos
Mainos

Yle: Valtion kehitysrahaston varoja kulkenut veroparatiisin kautta

Valtion kehitysrahaston Finnfundin varoja on kierrätetty veroparatiisina tunnetun Caymansaaren kautta, kertoo Yle.

Finnfund on tehnyt kahdeksan miljoonan euron sijoituksen New Tropical Asia Forest Fund -rahastoon, joka toteuttaa metsähankkeita Aasiassa. Rahasto on rekisteröity Caymansaarille.

Ylen tiedot ovat peräisin eilen julkistetusta massiivisesta Paratiisin paperit -tietovuodosta. Yli 13 miljoonan asiakirjan aineisto on peräisin muun muassa Bermudan saarella toimivasta, veroparatiisipalveluita tarjoavasta Appleby-lakitoimistosta.

Ylen mukaan Paratiisin papereista paljastuu, että Finnfund on osallistunut kolmeen Applebyn kautta tehtyyn hankkeeseen.

Finnfundin toimitusjohtajan Jaakko Kangasniemen mukaan Caymansaaria pidetään vain "kauttakulkumaana”. Kangasniemi sanoi Ylelle, ettei rekisteröintimaassa ei ole tarkoituskaan maksaa veroja, vaan tulot virtaavat rekisteröintimaan läpi ja hankeyhtiöt ja sijoittajat maksavat veronsa omiin maihinsa.

Kansalaisjärjestö Finnwatch syytti myös viime keväänä Finnfundia kehitysvarojen käytöstä verosuunnitteluun. Silloin kyseessä olivat sijoitukset Dasos Capitalin hallinnoimaan metsärahastoon. Finnfund kiisti väitteet ja sanoi, ettei ole löytänyt näyttöä verojen välttelystä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme