Mainos
Mainos

Yle: Venäjällä valtava hiv-epidemia – vaikutukset näkyvät Suomessa

Venäjällä on todennäköisesti käynnissä vertaansa vailla oleva hiv-epidemia, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Ylelle. Vaikutukset näkyvät myös Suomessa.

Hiv-epidemiasta Pietarin ja Leningradin alueella on uutisoitu venäläismediassa ja THL:n kehittämispäällikkö Outi Karvonen vahvistaa tiedon Ylelle:  jo prosentti väestöstä on HIV-positiivisia alueilla.

Se tarkoittaa yhteensä noin 70 000 ihmistä Pietarissa ja Leningradissa.

– Yhden prosentin esiintyvyys on kyllä huima luku. Se syö jo yhteiskunnan ja terveydenhuollon voimavaroja aika paljon, jos nämä kaikki ihmiset hoidetaan, Pekka Suomalainen huomauttaa Ylen haastattelussa.

Suomalaisen mukaan Venäjän hiv-epidemia näkyy Suomessa asti.

– Kyllä se täällä Etelä-Karjalassa näkyy. Viime aikoina noin kolmasosa tai puolet meidän hiv-tartunnoista tulee Venäjältä, Suomalainen kertoo Ylelle.

Etelä-Karjalassa todetaan vuosittain 2–6 uutta hiv-tapausta.

Hiv-epidemian leviäminen Venäjällä johtuu Karvosen mukaan konservatiivisista arvoista. Venäjällä on lopetettu sukupuolivalistus kouluissa, ilmainen kondomien jako ja ilmaisten neulojen jako ja sen sijaan nuorisolle korostetaan uskollisuutta suhteessa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme