Mainos

YLE-vero on ratkaisu - ei ongelma

Yle-maksusta on viime aikoina kirjoitettu hyvin kielteiseen sävyyn. Tarkemmin tutkittuna Yle-vero saattaisikin olla ratkaisu moneen asiaan.

Yle-maksua ja Ylen hyvinvointia ei pidä verrata muihin tiedotusvälineisiin, vaan muihin valtion verorahoilla katettuihin palveluihin.

Ajatellaan nyt vaikka tätä sote-uudistusta, jonka vuoksi hallituksen rivit ovat olleet sekaisin jo pari vuotta. Jos säädettäisiinkin Sote-maksu? Se olisi Yle-maksun kaltainen, käytännössä tasavero (vain kaikkkein pienituloisimmat siitä vapautettu), joka perittäisiin vuosittain saman suuruisena jokaiselta suomalaiselta ja korotettaisiin taas inflaation verran seuraavalle vuodelle. Ja koko maksu menisi lyhentymättömänä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. Sen jälkeen ei tarvittaisi mitään kuntauudistusta, eikä sosiaalipalveluiden uudelleenjärjestelyä, eikä mitään muutakaan uudistustyötä, vaan raha tulisi vuodesta toiseen riittävän suuruisena. Eikä myöskään hallituksen naisministereiden tarvitsisi olla vuodesta toiseen tukkanuottasilla uudistuksen sisällöstä. Lapsilisiin palaisivat indeksikorotukset jne.

Näin valtion ja kuntien hallinto ja palvelut käytäisiin läpi sektori sektorilta, ja niiden toiminnat katettaisiin uudella tasavero-maksulla.

Uusiakin toimintoja voitaisiin lisätä julkisin varoin ylläpidettäviksi. Ajatellaan nyt vaikka jo nurkan takana kärkkyvää Kaivos-maksua, jolla voitaisiin kustantaa Talvivaaran ja mahdollisesti myös Outokummun teollinen toiminta.

Uusi maksu mahdollistaisi myös entistä laajemman uusiutuvien energiamuotojen käyttöönoton. 

Ja maksu olisi Yle-veron tapaan aina yhtä suuri köyhille ja rikkaille (siis aivan pienituloisimpia lukuunottamatta). Kenenkään ei tavitsisi temppuilla veroilmoituksen kanssa. Loppuisi myös rikkaiden kitinä kohtuuttomasta verotuksesta, eikä heillä olisi tarvetta piilottaa rahojaan Luxemburgiin. Erilaisin tasasuuruisin maksuin hoidettu verotus olisi myös täysin läpinäkyvää. Pakkotyöhön hän, joka ei maksuja kykene maksamaan.  Esimerkiksi ulkomaisilta keikkatyöläisiltä voitaisiin periä ainakin muutama näistä maksuista.

Eli hallitus, eikun toimeksi Yle-maksun viitoittamalla tiellä! 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot