Mainos
Mainos

Yli 127 000 vaatii korotusta opintorahaan

Opiskelijajärjestöjen keräämä, opintorahan korottamista vaativa adressi luovutettiin tänään puolueiden eduskuntaryhmien edustajille. Hallituspuolueet eivät kuitenkaan ole valmiit muuhun kuin opiskelijoiden ateriatuen korottamiseen, oppositio sen sijaan korottaisi opintotukea.

Runsaat 127 000 allekirjoittajaa vaatii eduskunnalta 15 prosentin korotusta opintorahaan. Valtakunnalliset opiskelijajärjestöt luovuttivat adressin eduskuntaryhmien edustajille tänään.

Adressia luovuttaneen Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajan Ilkka Wennbergin mukaan nykyisillä opintorahalla ja asumislisällä ei pysty opiskelemaan täysipäiväisesti. Hänen mukaansa nykyiset tuet eivät takaa myöskään koulutuksellista tasa-arvoa.

Nykyisin opintoraha on korkeakouluopiskelijoilla noin 259 euroa kuussa ja toiseen asteen opiskelijoilla vajaat 214 euroa. Asumislisä taas on maksimissaan noin 201 euroa kuussa.

Hallituspuolueet tarjosivat adressin luovuttajille sympatiaa, mutta pidättäytyivät silti vain aiemmin lupaamassaan opiskelijoiden ateriatuken korotuksessa. Opintorahan korotuspaineet hallituspuolueet sysäsivät keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin johdolla seuraavalle hallitukselle.

SDP:n eduskuntaryhmää tilaisuudessa edustanut Maija Rask oli tosin sen verran varovaisempi, ettei tarjonnut korotukselle minkäänlaista aikataulua. RKP:n ryhmäpuheenjohtaja Christina Gestrin puolestaan muistutti, että nykyinen hallitus on jo aiemmin muun muassa korottanut opiskelijoiden asumislisää ja parantanut opintolainaehtoja.

Oppositio olisi valmis korotukseen

Jos hallituspuolueilta uupui tahtoa nostaa opintorahaa, oppositiolla intoa oli kaksin verroin. Vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit tukivat kuin yhdestä suusta vaadittua 15 prosentin korotusta opintorahaan.

Lisäksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie esitti asumistuen muuttamista ympärivuotiseksi. Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Sari Essayah puolestaan markkinoi erillistä opintorahan korotusta opiskelijoille, joilla on alaikäisiä lapsia.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Jyri Häkämies pisti vieläkin paremmaksi ja esitti mallia, jossa esimerkiksi yliopisto-opiskelijan opintoraha olisi opintojen alkuvaiheessa 350 euroa kuussa. Opintojen jatkuessa lainan osuus opintojen rahoituksessa kasvaisi.

Häkämiehen mukaan malli maksaisi noin 70 miljoonaa euroa ja rahat olisivat irrotettavissa tehottomasta työllisyyskoulutuksesta.

Perussuomalaisilta ei ollut kansanedustajia vastaanottamassa adressia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme