Mainos
Mainos

Lakimuutos sai 1800 samaa sukupuolta olevaa paria avioliittoon – voitti suosiossa rekisteröidyn parisuhteen

Yli 1800 samaa sukupuolta olevaa paria solmi avioliiton viime vuonna, jolloin se oli Suomessa ensi kertaa mahdollista.

Avioliitoista 620 oli uusia vihkimisiä maistraatissa ja noin 1190 aikaisemmin rekisteröityä parisuhdetta muutettiin avioliitoksi, ilmenee Väestörekisterikeskuksen tiedoista. Sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alussa.

Avioliitto oli ainakin lain ensimmäisenä vuonna huomattavasti suositumpi kuin rekisteröity parisuhde on ollut aikaisemmin. Viime vuosina parisuhteita on rekisteröity Tilastokeskuksen mukaan reilut 300 vuodessa, tosin ennen sukupuolineutraalin avioliittolain voimaantuloa vuonna 2016 määrä väheni noin 250:een.

Alueelliset erot avioliitoissa ovat isoja. Lukumääräisesti samaa sukupuolta olevien avioliittoja oli viime vuonna eniten Uudenmaan maistraatin alueella, 51 prosenttia koko maassa solmituista liitoista. Vähiten niitä oli Kaakkois-Suomen ja Lapin maistraateissa, kummassakin 2 prosenttia liitoista. Luvut eivät ole verrannollisia, koska Väestörekisterikeskus ei ilmoita avioliittoja väkilukuun suhteutettuna.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme