Mainos
Mainos

Yli 20 laivaa jäänyt kiinni väärästä jääluokasta

Merenkulkulaitoksen tammikuussa valmistunut raportti paljastaa monia puutteita väylämaksuissa. Yli 20 laivaa on jäänyt kiinni väylämaksuepäselvyyksistä ja useita kymmeniä muita epäillään. Selvitys tehtiin

e

Väylämaksujen ongelmissa suomalaisille viranomaisille on annettu laivasta totuutta parempia tietoja, jolloin väylämaksut ovat alhaisempia. Viime vuoden lopussa tulli laittoi perintään lisämaksuja 12 laivan osalta.

Väylämaksun ajatus on se, että mitä paremmin laiva pärjää itse jäissä, sen alhaisempi maksu. Esimerkiksi hyvä koneteho nostaa jääluokkaa. Toisaalta tehokas kone käyttää enemmän polttoainetta.
Tämä synnyttää houkutuksen laivasta kertoa totuutta parempia tietoja.
Ongelmia aiemminkin

Jääluokkaasioissa on ollut epäselvyyksiä aiemminkin. Asioiden selvittäminen ei ole ollut merenkulkulaitokselle kovin helppoa, koska kyse on oman valvonnan ongelmien tutkimisesta.

Eduskunnan liikennevaliokunta kehoitti mkl:ää selvittämään jäämaksuluokkien epäselvyyksiä, tammikuussa valmistunut raportti ei anna kovin mairittelevaa kuvaa tilanteesta.

Viime syyskuussa aloitetun selvityksen mukaan ainakin 60 laivaan voidaan liittää epäily väärästä jäämaksuluokasta. Määrä voi tästä vielä nousta 10-20:llä kun selvitystyö edistyy, kyse on vuoden 99 jälkeen suomen satamissa käyneistä laivoista.
Tulli peri viime vuonna 300 000 euroa

Viime vuoden lopussa tulli laittoi ylimääräisiä väylämaksuja perintään 12 laivan osalta vajaat 300 tuhatta euroa ja 11 tapausta on tullin käsittelyssä. Selvitys paljastaa lisäksi epäselvyyksiä vähintään neljästäkymmenestä muuta aluksesta.

Epäillyt alukset ovat ulkomaisia ja kyse on useimmiten rahtialuksista. Useimmiten jääluokkaa on korotettu ilmoittamalla useimmiten koneteho todellista suuremmaksi.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 03.02.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme