Mainos
Mainos

Yli 300 suomalaista haki astronautiksi

Yli 300 suomalaista on hakenut Euroopan avaruusjärjestö ESAn astronautiksi. Järjestö käynnisti uusien astronauttien haun toukokuun puolivälissä pyytämällä hakemuksia kaikkien jäsenmaidensa kansalaisilta. Samalla suomalaisetkin pääsivät ensimmäistä kertaa hakemaan mukaan avaruuslentäjäksi.

ESA vastaanotti jäsenmaista noin 8400 hakemusta, joiden pohjalta osa astronautiksi mielivistä on valittu jatkoon. Eniten hakemuksia tuli Ranskasta ja Saksasta.

- Toivotaan, että finalistien joukossa on suomalaisiakin. Tuttavien perusteella tiedän, että kyllä siellä mahdollisuuksia on, kertoo ESA Suomen tiedotusvastaava Jari Mäkinen.

Ruotsista haki koulutukseen paljon vähemmän kuin Suomesta. Edellisessä valinnassa Ruotsista valittin astronautiksi Christer Fuglesang.

- Kyllä tässä on vähän tällaista maajoukkuehenkeä Suomen ja Ruotsin välillä, Mäkinen sanoo.

Hakuprosessin toiseen vaiheeseen päässeet kutsutaan psykologisiin testeihin. Tämän jälkeen jatkoon valituille tehdään lääketieteelliset kokeet ja heidän ammatillinen sopivuutensa astronautin työhön selvitetään. Lopulta neljä onnekasta valitaan ESAn astronauteiksi.

"Joka tytön unelma-ammatti"

Yksi hakijoista on MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Ilmatieteen laitoksen Mars-tutkija Sini Merikallio.

- Eikös astronauttina olo ole joka tytön unelma-ammatti, Merikallio naurahtaa. Vielä ei ole hakemuksen jälkeen kuulunut mitään, mutta kyllä uskon, että kutsu tulee jatkoon.

Kyseessä on ensimmäinen ESAn astronauttien valinta sitten vuoden 1992. Tulevat astronautit tekevät lentoja aluksi kansainväliselle avaruusasemalle, mutta voivat päästä aikanaan myös kuulennoille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme