Mainos
Mainos

Yli 4,5 kilon vauvalla kohonnut kuolemanriski

Yli neljä ja puolikiloisilla lapsilla on kohonnut riski sairastua aikuisiällä. Vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai diabetekseen kohoaa kymmeniä prosentteja. Korkea syntymäpaino lisää näin ennenaikaisen kuolemanriskiä. THL:n erikoistutkija Eero Kajantien mukaan riskiryhmään kuuluvat yli 4,5 kiloisten lisäksi alle 2,5 kiloiset lapset.

Aikuisiän terveydelle on merkityksellistä, mitä sikiöaikana tapahtuu. Kohdussa tapahtuva kehitys voi lisätä esimerkiksi korkean verenpaineen riskiä. Tämä yhdistettynä elintapoihin voi aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman. Taustalla on useita eri tekijöitä.

Kajantie on ollut mukana tekemässä kansainvälistä laajaa tutkimusta, joka julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä. Aineistossa mukana oli vuosina 1924 - 44 syntyneitä suomalaisia.Tutkimuksessa mukana oli kaikkiaan 400 000 ihmistä, joista 40 000 menehtyi seurannan aikana.

Auki jäi yhä useita kysymyksiä koskien keskosten riskitekikijöitä, toteaa Kajantie. Keskosten kohonneita riskejä selvitetään nyt useissa suomalaistutkimuksissa.

MTV3

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot