Mainos

Yli 50-vuotiaita on vähiten töissä kaupan ja viestinnän toimialoilla

Yksi tämän ajan keskeisistä tavoitteista on pidentää työuria. Vaikka hallitusohjelmaankin kirjattu tavoite on pidentää uria sekä alku- että loppupäästä, kokee moni yli 50-vuotias työelämässä syrjintää ikänsä vuoksi.

Tilastokeskus on luokitellut 50-74-vuotiaiden osuuksia työvoimasta toimialoittain. Tilastokeskuksen mukaan varttuneiden työntekijöiden suhteellinen määrä on päätoimialoista kaikkein pienin informaatio- ja viestintäalalla sekä majoitus- ja ravitsemisalalla. Informaatio- ja viestintäalalla työskentelevistä vain 22 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti ry:n toiminnanjohtaja Pia Valtonen ei näe työntekijöiden ikäjakauman taustalla ikäsyrjintää, vaan selittää tilannetta alan nuoruudella.

– Viestintä on ammattinimikkeenä ja ammattikuntana vielä nuori. Yrityksissä viestinnän rooli on kasvanut vasta viimeisen 20 vuoden aikana, Valtonen arvioi.

Ikäsyrjintä työmarkkinoilla on Valtoselle tuttu ilmiö. Hän ei kuitenkaan näe sitä omalle alallensa tyypillisenä ongelmana.

– Kyllähän näistä huolista aina kuulee. Tieto on ilmassa, mutta ei ole silmiinpistävää. Tässä on varmaan sama tilanne kuin muillakin aloilla, Valtonen kuvailee varttuneempien työntekijöiden tunnelmia.

Yksittäisistä toimialoista nuorempien työntekijöiden hallinnassa on selvimmin kaupan ala. Vähittäiskaupan parissa työskentelevistä vain 23-24 prosenttia on 50-74-vuotiaita.

"Kauppa tarjoaa urapolkua työsuhteen alusta loppuun"

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala uskoo, että 50-74-vuotiaiden pieni osuus alalla johtuu siitä, että kauppa on korostetusti nuoria työllistävä ala.

– Kaupan ala työllistää 20 prosenttia alle 25-vuotiaista. Jos siis 23 prosenttia työntekijöistä on yli 50-vuotiaita, niin tässä on tietty tasapaino. Se ehkä myös kuvaa sitä, että kauppa tarjoaa urapolkua työsuhteen alusta loppuun, Lavikkala pohtii.

Lavikkala uskoo, että ikäjakauma saattaa tulevaisuudessa muuttua. Vaikka osa-aikaisia työsuhteita kritisoidaan, on niissä myös toivottua joustoa.

– Kaupan alan joustavat työsuhteet tarjoavat mahdollisuutta sovittaa eri asioita. Voi olla, että aikaa myöten kaupan ala vetää enemmän lähemmäs 60-vuotiaita siksi, että nämä haluavat joustavia työsuhteita voidakseen järjestää ikääntyvien vanhempiensa hoidon, Lavikkala selittää.

Lavikkala kiistää jyrkästi sen, että 50-74-vuotiaiden pieni osuus alalla johtuisi ikäsyrjinnästä.

– Minun korviini ei ole koskaan kantautunut, että ikääntyneitä olisi irtisanottu tai syrjittäisiin työnhaussa. Päin vastoin on ehkä niin, että haluttaisiin myös kokemusta, koska ala vetää paljon nuoria. Arvostamme senioriteettia, Lavikkala vakuuttaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot