Mainos
Mainos

Yli 80 valmistetta pois lääkekorvausten piiristä

Suurimmalle osalle korvattavuuden ulkopuolelle jäävistä lääkkeistä on olemassa vastaava vaihtokelpoinen lääke.

Lääkkeiden hintalautakunta on irtisanonut yli 80 lääkevalmistetta korvausjärjestelmästä. Suurimmalle osalle korvattavuuden ulkopuolelle jäävistä lääkkeistä on olemassa vastaava vaihtokelpoinen lääke. Monista valmisteista korvausjärjestelmästä lähti vain tietty vahvuus tai pakkauskoko. Irtisanotuista lääkkeistä asiakas joutuu maksamaan koko kauppahinnan itse.

Suurimpana ongelmana hintalautakunnassa nähdään injektiona annosteltavan kipulääkkeen poistuminen korvausten piiristä.

- Vaikka vahvoja kipulääkkeitä jää korvausjärjestelmän piiriin edelleen paljon, juuri näitä injektionesteitä on vähän. Suurin osa niistä käytetään sairaalahoidossa, mutta avohoitopotilaillakin niitä on käytössään, sanoo yliproviisori Sinikka Rajaniemi.

Toinen ongelmakohta saattaa olla joidenkin syöpälääkkeiden poistuminen korvausten piiristä.

- Yleensähän nämä kuuluvat kunnan kustannettaviksi sairaalahoidossa. Kuitenkin yksityissairaalassa hoidettavat potilaat maksavat nyt nämä lääkkeet kokonaan itse. Kustannukset voivat olla potilaalle hyvinkin suuria, eikä maksukattokaan tule näissä tapauksissa vastaan, toteaa Rajaniemi.

Rajaniemi ei kuitenkaan usko potilaiden hoidon vaarantuvan, sillä julkisen terveydenhuollon tehtävänä on hoitaa nämä potilaat.

Hinnankorotusta voi hakea

Monet lääkeyritykset poistivat korvausten piiristä vain tiettyjä pakkauskokoja ja vahvuuksia. Esimerkiksi muutamasta potenssilääkkeestä poistettiin tietty annos- ja pakkauskoko.

- Kaikista potenssilääkkeistä jäi varmaan jokin vahvuus ja koko. Näitä on aiemminkin poistettu korvausjärjestelmästä, koska näistä rajoitetusta korvattavista valmisteista muutenkin vain pieni osa menee korvausjärjestelmän kautta, sanoo Rajaniemi.

Hintalautakunta alentaa kaikkien lääkekorvausjärjestelmään kuuluvien lääkkeiden hintoja viidellä prosentilla sairausvakuutuslain muutosten tullessa voimaan vuoden alussa. Lääkeyrityksiä oli pyydetty ilmoittamaan joulukuun alkuun mennessä, mitkä lääkevalmisteet säilyvät edelleen korvausten piirissä. Korvausten ulkopuolelle jäävät lääkkeet yritykset voivat hinnoitella vapaasti.

-Yritys voi laskea, kannattaako lääkettä pitää lainkaan korvausjärjestelmässä, jos sitä kuluu avohoidon puolella vain hyvin pieniä määriä. Lautakunnalla ei sen sijaan ollut mitään harkintavaltaa poikkeusten tekemiseen joidenkin tiettyjen lääkevalmisteiden osalta, sanoo Rajaniemi.

Yritys voi kuitenkin hakea hinnankorotusta, jonka hintalautakunta joutuu käsittelemään 90 päivän sisään hakemuksen jättämisestä, muistuttaa Rajaniemi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme