Mainos
Mainos

Yli 90-vuotiaat kuskit ajavat paremmin kuin juuri kortin saaneet

Seniorikuljettajat näyttävät pärjäävän hyvin liikenteessä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kyselytutkimuksen mukaan seniorikuljettajista (yli 65-vuotiaat) yli 95 prosenttia ajaa ilman liikennevahinkoja ja -rangaistuksia.

Tosin yli 90-vuotiaiden kuljettajien joukossa sekä liikennevahingot ja -rangaistukset ovat hieman yleisempiä kuin 65–89-vuotiailla, mutta myös he näyttävät selviytyvän liikenteessä paremmin kuin ensimmäistä vuottaan ajavat uudet kuljettajat.

Vahinkojen ja rangaistusten suhteuttaminen niiden vakavuuteen osoittaa myös, että seniorikuljettajat selviytyvät ryhmänä liikenteessä tasaisen hyvin. Vasta yli 90-vuotiaiden ikäkuskien kohdalla on nähtävissä jyrkkenevää laskua liikenteessä selviämisessä, mutta vielä tällöinkin sattuneiden vahinkojen ja saatujen rangaistusten määrät näyttävät olevan uusia kuljettajia pienemmät. Sama tulos on nähtävissä, kun vahingot ja rangaistukset suhteutetaan ajettuihin kilometreihin.

–Suurin osa ikääntyneistä kuljettajista ajaa hyvin, mutta yli 90-vuoden ikään ehtineiden joukossa yksilöiden välinen vaihtelu ajovalmiuksissa kasvaa. Olisikin tärkeää tunnistaa heikommin liikenteessä selviytyvät seniorikuljettajat eikä käsitellä ikääntyneitä kuljettajia yhtenäisenä joukkona, sanoo tutkimusjohtaja Sami Mynttinen Trafista.

Osa senioreista ajaa kymmeniä tuhansia kilometreja

Seniorikuljettajien vuosittaiset ajomäärät vaihtelivat hyvinkin paljon yksilöstä toiseen. Osalle ajokilometrejä kiertyy kymmeniä tuhansia, osalle vain kymmeniä vuodessa. Ikäryhmittäin tarkasteltuna ajomäärät pienenevät iän myötä. Seniorikuljettajat käyttävät omaa autoa eniten asiointi- ja kauppamatkoihin sekä mökkimatkoihin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme