Mainos
Mainos

Yli puolet aikoo äänestää eurovaaleissa

Yli puolet kansalaisista aikoo varmasti äänestää ensi kesäkuun EU-parlamenttivaaleissa. Asia selviää MTV3:n ja Parlamentin tiedotustoimiston teettämästä mielipidemittauksesta. Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat ovat innokkaimmin ryntäämässä vaaliuurnille. Vuoden takaiseen verrattuna aiempaa suurempi osa kansalaisista kannattaa yhteistä päätöksentekoa kansalaisten perusoikeuksien määrittelyssä, maahanmuutossa ja ulkopolitiikassa.

Suomen Gallupin tutkimuksen mukaan 51 prosenttia aikoo käyttää äänioikeuttaan kesäkuun vaaleissa.
Kokoomuksen kannattaista aikoo äänestää 62 prosenttia ja vihreiden kannattajista 60 prosenttia.
Vasemmistoliiton ja Keskustan kannattajista 52 prosenttia aikoo äänestää, SDP:n kannattajista 56 prosenttia.
Vuoden 1999 EU-parlamenttivaaleissa äänestysprosentti jäi Suomessa reiluun 30 prosenttiin.
Kansa säilyttäisi EU:n ennallaan

Yli puolet suomalaisista säilyttäisi EU:n tulevaisuudessakin nykyisen kaltaisena valtioiden yhteenliittymänä. Tutkimuksessa 51 prosenttia vastaajista kannattaa EU:n pysymistä nykyisenlaisena. 24 prosenttia puolestaan haluaisi EU:sta muodostettavan nykyistä löyhemmän ja vain 12 % tukee liittovaltio-ajatusta.

Ainoastaan 4 % kyselyyn osallistuneista kannattaa yhdentymisen kehittämistä siten, että osa jäsenvaltioista muodostaisi tiiviin ydinryhmän ja muut maat olisivat löyhemmin mukana.

Suomen Gallup teki mielipidemittauksen syyskuun alussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1000 vastaajaa.

EU:n ministerineuvosto saa eniten kannatusta
Suomalaisten mielipiteet siitä, millä EU:n kolmesta keskeisestä toimielimestä pitäisi olla eniten valtaa päättää EU:ta koskevista asioista hajoavat. 42 % suomalaisista katsoo, että EU:n ministerineuvostolla pitäisi olla eniten valtaa. 32 % luovuttaisi ylimmän päätöksentekovallan Euroopan parlamentille. Komission puolelle ei asetu kuin 13 % kansalaisista.

Kansallisten hallitusten edustaman ministerineuvoston kannatus on lisääntynyt tuntuvasti. Naisilla ja miehillä on kuitenkin hieman erilaisia mielipiteitä valtaelinten keskinäisistä suhteista. Miehet (38 %) astetuvat naisia
(26 %) lujemmin Euroopan parlamentin kannalle. Keskustan ja Kokoomuksen kannattajat taas ryhmittymät muita voimakkaammin ministerineuvoston kannalle.

Ympäristöasiat ja kansalaisten perusoikeudet määrättävä perustuslailla
Enemmistö tai melkein joka toinen suomalaisista luovuttaisi EU:n päätettäväksi ympäristöasiat, kansalaisten perusoikeudet ja alkoholipolitiikan. EU voisi päättää maahanmuutosta 39 %:n mielestä.

Maatalouspolitiikan, ulkopolitiikan, koulutuksen, työehtosopimisen ja verotuksen suomalaiset haluavat jättää tapahtuvaksi yksittäisissä jäsenmaissa. Vastenmielisintä olisi yhteinen päätöksenteko poliisivoimia ja eläkkeitä koskevissa asioissa.

Suomalaiset kokevat voivansa vaikuttaa

Valtaosa suomalaisista kokee voivansa ja haluaa vaikuttaa EU:n kehittämistä koskeviin asioihin äänestämällä eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleja pidetään tärkeimpänä vaikuttamistapana, ennen kansanäänestyksiä tai Euroopan parlamentin vaaleissa äänestämistä.

71 % arvioi voivansa vaikuttaa tai haluaisi vaikuttaa äänestämällä Euroopan parlamentin vaaleissa. Toisaalta vain pieni vähemmistö teki näin viimeksi Euroopan parlamentin vaaleissa.

31% haluaisi vaikuttaa EU:n kehittämiseen ottamalla yhteyttä suomalaisiin Euroopan parlamentin jäseniin.

Puolet aikoo äänestää kesäkuussa 2004

Euroopan parlamentin vaalit ovat selvästi keskimääräistä etäisempi asia nuorille alle 25-vuotiaille äänestäjille. Heistä 36 % pitää äänestämistään seuraavissa vaaleissa varmana.

Keski-ikäiset ovat varmempia äänestämisestään kuin nuoret ja eläkeikäiset.
(MTV3)

Enemmistö suomalaisista haluaisi säilyttää EU:n nykyisellään.
(Seitsemän uutiset 16.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme