Mainos
Mainos

Yli puolet suomalaisista ei tiedä normaalin verenpaineen arvoja

Vain joka seitsemäs suomalainen tietää, että kohonnut verenpaine voi hoitamattomana johtaa vakaviin aivoverenkierron häiriöihin kuten aivohalvaukseen. Lääkeyritys AstraZenecan verenpainekyselyn mukaan yli puolet suomalaista ei tiedä edes suurin piirtein normaalin verenpaineen arvoja.

Kyselyyn vastasi tammi-helmikuussa tuhat 30-65-vuotiasta suomalaista. Niistä kyselyyn vastanneista, joilla on todettu kohonnut verenpaine, vain puolet tietää oman tavoitearvonsa verenpaineen hoidossa.

Vuosittain noin 14 000 henkilöä eli päivittäin 38 suomalaista sairastuu aivohalvaukseen. Aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneista joka neljäs on työikäinen.

Miljoonalla suomalaisella verenpaine koholla

Suomalaisista 35-64-vuotiaista miehistä noin puolella ja naisista kolmasosalla on verenpaine koholla. Tämän mukaan arvioituna vähintään miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Kuitenkin vain noin puolet niistä työikäisistä suomalaisista, joiden verenpaine on koholla, ovat tietoisia siitä.

- Hoito on yhteistyötä potilaan ja lääkärin välillä ja hoitotulos on ratkaisevasti parempi kun molemmat tietävät tavoitteen, johon hoidolla pyritään, sanoo dosentti Seppo Lehto Kuopion yliopistollisen sairaalan sisätautien klinikalta.

Aivohalvaus suurin pysyvän invaliditeetin aiheuttaja

Aivoverenkiertohäiriöt ovat Suomessa kuten muissakin länsimaissa kolmanneksi yleisin kuolinsyy sepelvaltimotaudin ja syöpäsairauksien jälkeen. Aivohalvaus myös aiheuttaa enemmän pysyvää vaikeaa invaliditeettia kuin mikään muu sairaus.

Aivoverenkierron häiriöitä ennaltaehkäistään hoitamalla kohonnutta verenpainetta, lopettamalla tupakointi, laihduttamalla, liikkumalla ja terveellisellä ruokavaliolla.

- Yhteiskunnan näkökulmasta kyseessä on kallein valtimosairaus. Liiton akuuttihoitoprojektin yhteydessä laskettiin, että vuoteen 2020 mennessä tarvitaan ainakin 100 uutta vuodeosastoa pelkästään aivohalvauspotilaille, elleivät ennaltaehkäisy ja akuuttihoito tehostu, sanoo Aivohalvaus- ja dysfasialiiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme