Mainos
Mainos

Yli tuhat todetaan ajokyvyttömäksi vuosittain

Lääkäreillä on ollut kahden vuoden ajan velvollisuus ilmoittaa ajokyvyttömyydestä. Lain mukaan ajo-oikeuden menettää vain, jos kyvyttömyys todetaan pysyväksi.

Lääkärit toteavat noin 1500 ihmistä ajokyvyttömäksi vuosittain, kertoo Helsingin Sanomat. Ilmoituksien määrä ajokyvyttömyydestä on kasvamaan päin, Liikennelääketieteen yhdistys tiedottaa.

Yhdistyksen puheenjohtajan professori Timo Tervon mukaan suurin osa korttinsa menettäneistä on ikäihmisiä. Hänen mielestään liikenteessä on paljon ihmisiä, jotka eivät sinne kuulu.

Yleisimmät syyt ajokieltoon ovat dementia ja muut neurologiset häiriöt. Tervon mukaan lääkärit suhtautuvat varsin myönteisesti ilmoitusvelvollisuuteen potilaan ajokyvyttömyydestä. Myös suurin osa potilaista antaa suostumuksensa ilmoitukseen. Aika ajoin potilaat valittavat viranomaisille asiasta, osa lääkäreistä on joutunut myös potilaan uhkailemaksi todettuaan tämän ajokyvyttömäksi.

Ajokyvyn arviointi on monimutkainen prosessi, eikä liikennelääketiedettä opeteta Suomessa lainkaan, Tervo kertoo. Lääkärien velvollisuus ilmoittaa ajokyvyttömyydestä tuli voimaan kaksi vuotta sitten. Lain mukaan ajo-oikeuden menettää vain, jos ajokyvyttömyys todetaan pysyväksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme