Mainos
Mainos

Ylilääkäri: Sädehoitojen viivästymiseen puututtava pikaisesti

Ammattilaisten puute viivyttää syöpäpotilaiden pääsyä säde- ja lääkehoitoon.

Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeriön mukaan pulaa on etenkin syöpälääkäreistä. Syöpälääkäreiden tarvetta lisäävät syöpätautien pitkittyvät seuranta-ajat, jotka johtuvat syöpien yleisyydestä ja parantuneista hoitotuloksista.

Syöpäleikkauksiin pääsee Suomessa nopeasti, mutta niihinkin pääsy vaihtelee jonkin verran sairaanhoitopiireittäin. Sen sijaan syövän lääkehoidon ja sädehoidon käynnistymisessä on jonkin verran viiveitä.

Suomen Syöpäyhdístyksen ylilääkäri Matti Rautalahden mukaan hoitojen viivästyminen ei kuitenkaan vaikuta vielä potilaan terveyteen.

- Pääsääntöisesti lyhyet viipeet eivät vaikuta syövän hoitotuloksen onnistumiseen. Viipeet ovat tietysti äärimmäinen rasite sairastuneelle ja hänen läheisilleen, mutta hoitotulokseen niillä ei ole vaikutusta. Syöväthän kaiken kaikkiaan ovat, muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta, melko hitaasti eteneviä.

Syöpälääkärin työ vaativaa ja raskasta

Useissa sairaanhoitopiireissä myös hoitotilat ovat kooltaan ja sopivuudeltaan puutteellisia. Uudistuksia suunnitellaan kuitenkin useissa piireissä.

Rautalahden mukaan havaittuihin puutteisiin olisi kuitenkin syytä puuttua hyvissä ajoin.

- Tiedämme melko tarkkaan se, miten syöpäpotilaiden määrä on kehittymässä lähivuosina. Kyllähän näihin investointeihin, myös laiteinvestointeihin, pitäisi ryhtyä jo nyt, koska esimerkiksi laitteistojen toimittaminen, asentaminen ja käyttöönotto vie oman aikansa. Ei laitteita kannata ryhtyä tilaamaan sitten kun ollaan jo pulassa, Rautalahti painottaa.

Ylilääkäri Rautalahden mukaan syöpälääkäreiden puutteeseen on olemassa useita syitä. Lääkäripiireissä syöpälääkärin työ ei ole välttämättä se kaikkein houkuttelevin.

- Syöpien hoito on vaativaa ja raskasta. Siinä on sekä alan sisäinen houkuttelevuus tai houkuttelevuuden vähäisyys että eräänlainen kilpailuasetelma muiden erikoisalojen suhteen. Ne saattavat näyttää kiinnostavammilta ja vähemmän rasittavilta ja vaativilta.

Sädehoitoja annetaan myös iltaisin

Stakesin selvityksen mukaan sairaanhoitopiirin koko ei vaikuta juurikaan hoitoon pääsyyn. Ongelmat eivät myöskään kasaannu vain tiettyille alueille, vaan jakautuvat kaikkiin sairaanhoitopiireihin.

Tilannetta voitaisiin sairaanhoitopiirien mukaan parantaa uusia virkoja perustamalla ja virkojen nykyistä paremmalla täytöllä. Jo nyt jonojen purkamiseksi sädehoitoja annetaan eräissä piireissä myös iltaisin.

Tiedot käyvät ilmi Stakesin tuoreesta selvityksestä. Se perustuu kesällä tehtyyn kyselytutkimukeen, jossa sairaanhoitopiirien piti arvioida miten nopeasti potilaat pääsevät syöpähoitoihin ja miten ne aikovat poistaa viiveet syöpähoitoihin pääsemisessä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme