Mainos

Ylilääkäri: Valitkaa lastenne koulu oppilashuollon mukaan

Vanhemmat ovat ryhtyneet valitsemaan lastensa kouluja maineen mukaan. Ylilääkäri Elina Hermanson Helsingin koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta toivoo, että vanhemmat kuitenkin valitsisivat lapsen koulun sen tarjoaman oppilashuollon resurssien mukaan.

Oppilashuollossa on koulujen välillä hyvinkin suuria eroja. Suomessa on paljon kouluja, joissa oppilashuolto toimii erittäin hyvin. Lisäksi on paljon kouluja, joissa resurssit ovat puutteelliset.

– On kouluja, joissa ei pystytä tekemään lain säätämiä terveystarkastuksia, jolloin ei voida löytää niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät hakeudu hoitojen ja apujen piiriin, Hermanson kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

– Se, että kouluja valitaan koulujen opetusasioiden perusteella, johtaa myös vaikeuksiin sekä huonoissa että hyvissä kouluissa. Nuoret ovat nuoria kaikkialla ja he kokevat aivan valtavasti paineita joka suuntaan. Huonoissa kouluissa esimerkiksi paineet aloittaa tupakointi ovat suuremmat, hyvissä kouluissa riski esimerkiksi laihduttaa itsensä hengiltä on suurempi.

Resurssit eivät riitä, vaikka laki niin säätää

Esimerkiksi Helsingissä yhtä kokopäiväistä lääkäriä kohti on vähän yli 6 000 tuhatta koululaista ja opiskelijaa, kun suositus on 2 100. Tämä johtaa siihen, että kaikkia avun tarpeessa olevia ei yksinkertaisesti pystytä tapaamaan.

– Me joudumme myös tekemään semmoista aivan hölmöä jakoa, että mietitään mikä on hoitoa ja mikä ennaltaehkäisyä.

Hermansonin mielestä luottamussuhteen ammattilaisen kanssa luoneen nuoren pitäisi pystyä jatkamaan samaa suhdetta siihen asti, kunnes hän tarvitsee muuta apua. Tällöinkin siirtäminen toiselle ammattilaiselle pitäisi tapahtua hyvin pehmeästi ja saattaen vaihtaen.

– Kun on pulaa resursseista, niin joudutaan pätkäkontakteihin, jotka nuori kokee hylkäämisenä hyvin helposti.

Ennaltaehkäisevää työtä on vaikea muuttaa numeroiksi. Lääkäreitä ei myöskään ole tämän tyyppiseen työhön riittävästi

– Tämä on kuitenkin hirveän erilaista työtä kun mitä lääkärikoulussa opetetaan ja mitä sairausvastaanotoilla tehdään.

Vanhempien yhteys kouluun tärkeää

Hermansonin mielestä olisi hyvä, jos kouluterveydenhuollossa voitaisiin hoitaa nuorten asioita laajemmin ja päivystykselliset asiat hoidettaisiin terveyskeskuksessa.

– Tällä hetkellä resurssit on laskettu niin, että vanhemmat eivät voi ottaa yhteyttä koululääkäriin, vaan heidät ohjataan terveyskeskukseen. Se on hassua, kun koulussa kuitenkin tunnettaisiin nuori kaikkein parhaiten.

Nuori tarvitsee sekä kotia että yhteisöä, ja niiden pitäisi pystyä kommunikoimaan keskenään, Hermanson huomauttaa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot