Mainos

Yliopistot eivät lämpene yhdistämiselle

Opetusministeriössä kaavaillaan useiden yliopistojen yhdistämistä. Suunnitelma uloittuu Helsingistä Pohjois-Suomeen. Yliopistot kannattavat yhteistyön tiivistämistä yhdistämisten sijaan.

Rehtorit eivät ilahdu yliopistojen yhdistämisaikeista.

Taideteollisen korkeakoulun sekä Turun, Tampereen ja Lapin yliopistojen rehtorit ovat kaikki hanketta vastaan. Oulun yliopiston rehtori Lauri Lajunen haluaa odottaa rauhassa kevään tulosneuvotteluja, eikä ota vielä kantaa Oulun ja Lapin yliopistojen sekä Kajaanin yliopistokeskuksen yhdistämiseen.

Lapin yliopiston rehtori Esko Riepula pitää yhdistämissuunnitelmia mielikuvapolitikointina ja perusteiltaan kestämättöminä.

- Itsenäisyys on yliopistojen voimavara, ei haittatekijä, Riepula korostaa.

Tampereella yliopiston ja teknillisen yliopiston yhdistämisestä keskusteltiin jo kymmenen vuotta sitten. Tuolloin tehdyssä selvityksessä sitä ei pidetty järkevänä, kertoo Tampereen yliopiston rehtori Krista Varantola.

- Eivät asiat ole kymmenessä vuodessa ehtineet muuttua. Olemme teknillisen yliopiston rehtorin Jarl-Thure Erikssonin kanssa ilmaisseet kantamme, että yhdistäminen ei tunnu Tampereen näkökulmasta järkevältä. Yliopistoilla on hyvin selkeät profiilit, ja päällekkäisyyksiä ei ole karsittavina, Varantola sanoo.

Yhdistämisen asemesta rehtorit puhuvat mielellään yhteistyön syventämisen puolesta. Turussa yliopisto, kauppakorkeakoulu ja Åbo Akademi ovat työstäneet suunnitelman yhteistyön kehityshankkeesta, joka alkaisi ensi vuoden alusta. Niin ikään Helsingissä Teknillisen korkeakoulun, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun rehtorit ovat tapailleet säännöllisesti ja suunnitelleet korkeakoulujensa yhteistyötä.

Opetusministeriö tutkii yhdistämismallia

Opetusministeriössä on laadittu esitys useiden yliopistojen yhdistämisistä. Helsingin Sanomien mukaan esitykseen sisältyy muun muassa toive Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston yhdistämisestä sekä hanke Pohjois-Suomen yliopistosta. Pohjois-Suomen yliopistoon yhdistettäisiin Oulun yliopisto, Lapin yliopisto sekä Kajaanin yliopistokeskuksen toimintoja.

Pääkaupunkiseudulla esityksessä on hanke teknillisen, kaupallisen ja muotoilun yliopistollisen koulutuksen yhdistämiseksi. Käytännössä tämä koskisi Teknillistä korkeakoulua, Helsingin kauppakorkeakoulua ja Taideteollisen korkeakoulun muotoilun osastoa. Turussa yhteen esitetään Turun yliopistoa ja Turun kauppakorkeakoulua.

Esitys on osa vuoteen 2010 ulottuvan tuottavuusohjelman toteuttamista. Sitä esiteltiin yliopistojen henkilöstöjärjestöille eilen.

Kalliomäki: Ei syytä paniikkiin

Opetusministeri Antti Kalliomäki sanoo yliopistojen yhdistämisiä koskevan virkamiesesityksen osoittavan suuntaa sekä voimien kokoamisen tarpeen yliopistojen tuottavuuden kehittämisessä.

Kalliomäki toivoo esityksen auttavan yliopistoja itseään etsimään mahdollisuuksia uudistaa rakenteitaan.

- Ei ole tarvetta paniikkireaktioihin esimerkiksi Lapin yliopiston suhteen, viestitti Kalliomäki.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot