Mainos
Mainos

Yliopistot kilpailevat valtion varoilla aikuiskoulutuksessa

Opiskelijamäärään perustava rahanjako on synnyttänyt epätervettä kilpailua yliopistojenaikuiskoulutukseen.

Valtio antaa pelkästään avoimen yliopiston toimintaan 13 miljoonaa euroa vuodessa. Rahat jaetaan opiskelijamäärän perusteella, ja siksi yliopistot tarjoavat suuria massoja kiinnostavia perusopintoja, joihin on paljon tulijoita. Tällaisia kursseja järjestetään esimerkiksi kasvatustieteissä.

Helpon rahan perässä yliopistot ovat menneet myös toistensa alueelle Etelä-Suomessa. - Varsinkin silloin, kun verovaroin tehdään koulutusta, on aika epärationaalista, että tarjotaan samaa koulutusta alueella, jossa on jo sitä koulutusta olemassa. Eli avoimessa yliopistossa kilpaillaan silloin valtion varoilla, sanoo opetusministeriön selvitysmies, vararehtori Teuvo Pohjolainen Joensuun yliopistosta.

Saman aineen arvosanat eivät kuitenkaan kelpaa aina jatko-opintoihin toisessa yliopistossa.

Selvitysmies ehdottaa epäterveen kilpailun poistamiseksi yliopistojen yhteistyön lisäämistä. Tehtävä annettaisiin rehtorien neuvoston hoidettavaksi. Myös rahanjakoon on tulossa uusia perusteita pelkän opiskelijamäärän lisäksi.

Yliopistojen aikuiskoulutukseen osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain. Avoimen yliopiston kursseilla oppia hakee 20.000 opiskelijaa, täydennyskoulutuksessa vieläkin enemmän.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.12.2002).

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot