Mainos
Mainos

Yliopistot vastustavat rakennemuutosta

MTV3:n kyselyn mukaan puolet yliopistoista haraa väistämättömänäkin pidettyä rakennemuutosta vastaan. Muutoksiin on kuitenkin vastustuksesta huolimatta varauduttu.

Noin puolet yliopistoista haraa näköpiirissä olevaa rakennemuutosta vastaan, kertoo MTV3:n uutisten teettämä kysely.

Lähes kaikki yliopistot ja korkeakoulut ovat siitä huolimatta ryhtyneet jo valmistautumaan rakenneuudistuksiin. Niiden tarpeesta ja kohdentamisesta yliopistot ovat kyselyn mukaan eri mieltä. Vireillä on juuri nyt poikkeuksellisen monta selvitystä korkeakoululaitoksen tulevaisuudesta. Kaikista valtion työpaikoista joka neljäs on yliopistoissa.

Näihin asioihin pureutuu tukku lähikuukausina valmistuvia selvityksiä. MTV3:n uutisten yliopistoille tekemä kysely paljastaa, että vain osa uskoo merkittävien uudistusten toteutumiseen.

Seitsemän yliopistoa odottaa selkeitä rakennemuutoksia, osa hyvinkin rajuja. Kolme yliopistoista puolestaan arvioi elämän jatkuvan ennallaan. Neljä ui vastavirtaan ja vaatii supistusten sijaan selkeitä lisäresursseja.

Vaikka puolet yliopistoista siis haraa rakennemuutosta vastaan, kaikki kertovat kyselyssä jo valmistautuneensa siihen. Pääkaupunkiseudulla työstetään yhteistä taloushallintoa, Joensuun yliopistossa taas lakkautetaan elokuussa yli puolet nykyisistä tulosyksiköistään. Kaikki ne ovat näyttöjä tulevissa neuvotteluissa.

Jako koulutus- ja huippuyksiköihin tyrmättiin

Kyselyssä etsittiin konkreettisia säästökohteita. Kannatusta saivat tukitoimintojen keskittäminen sekä yliopistokeskusten ja sivutoimipisteiden supistaminen.

Yliopistojen jako huippuyksiköihin ja koulutusyksiköihin puolestaan tyrmättiin kyselyssä täysin. Vain kaksi yliopistoa ilmoitti kannattavansa tätä "kastijakoa", kun sen vastustajia oli 14.

Yliopistojen omien aloituspaikkojen supistamisesta mielipiteet menivät täysin ristiin. Karsimista kannatti kyselyssä kahdeksan ja sitä vastusti yhdeksän yliopistoa.

Todellinen vääntö yliopistojen euroista alkaa huhtikuun tulosneuvotteluissa. Ennen sitä selvinnee vaatiiko valtiovarainministeriö yhä tuhansien työpaikkojen leikkauksia.

MTV3:n teettämään kyselyyn vastasi 17 yliopistoa ja korkeakoulua 20:stä. Vastausprosentti oli 85.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 05.02.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme