Mainos
Mainos

Yliopistoväki osoitti mieltään lakia vastaan

Opiskelijat ovat vastustaneet kaavailtua yliopistolakia mielenilmauksilla ympäri maata. Opiskelijatoiminta-ryhmän järjestämään päämarssiin osallistui Helsingissä iltapäivällä jopa tuhat ihmistä.

Tilaisuus alkoi Porthanian edessä, jossa pidettiin palopuheita. Banderollein varustautuneet mielenosoittajat kulkivat lenkin Helsingin keskustassa huudellen iskulauseita.

Tampereella mielenosoituksessa oli runsaat 500 marssijaa. Kulkue marssi yliopistolta Keskustorille plakaatteja kantaen ja iskulauseita huutaen. Mukana oli myös muutamia opettajia.

Joensuun yliopistolla järjestettyyn ulosmarssiin osallistui arviolta parisataa opiskelijaa ja jonkin verran yliopiston henkilökuntaa. Rauhallisesti sujuneessa ulosmarssissa uutta yliopistolakia vastustettiin muutamilla palopuheilla ja banderolleilla.

Demokratian purkaminen huolestuttaa

Vastustajat pitävät mahdollisena myös lakkotaistelua lakia vastaan. Opiskelijatoimintaverkoston tiedottajan Ilpo Puhakan mukaan uutta lakia on myyty sillä, että yliopisto muuttuisi vähemmän elitistiseksi, mutta lopputulos on aivan päinvastainen.

- Tämän lain myötä elinkeinoelämän merkitys korostuisi ja yliopiston itsemääräämisoikeus heikentyisi. Monilla lain yksityiskohdilla lisätään yliopistojen elitistisyyttä.

Puhakka nostaa esimerkiksi uuden johtosäännön.

- Aiemmin yliopiston päätöksenteko on nojautunut professoreiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan muodostamaan kolmikantaan. Jatkossa opetusministeriö nimittäisi hallituksen, joka nimittäisi rehtorin. Hän puolestaan nimittäisi alemmat johtajat. Näin demokratia purettaisiin kokonaan yliopistoista, Puhakka selittää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot